Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Tudomásom szerint a Bankfelügyelet nem akadályozza, hanem sokrétûen segíti a nyomozó hatóság munkáját, annak érdekében, hogy eredményesen eljárhassanak a jogosulatlan pénzintézeti tevékenységet folytató személyekkel szemben. A Bankfelügyelet tájékoztatása szerint az ORFK bûnügyi fõigazgatója több ízben is kifejezésre juttatta, hogy az e területen megvalósuló együttmûködés rendkívül jó színvonalú.

Emlékeztetni szeretném képviselõ urat arra, hogy az Állami Bankfelügyelet készítette elõ és dolgozta ki a jogosulatlan pénzintézeti tevékenység végzésére vonatkozó jogi szabályozást, amit az Országgyûlés '93-ban törvényerõre emelt. Ez tette lehetõvé a Bankfelügyelet számára, hogy jogosult legyen államigazgatási eljárások indítására és lefolytatására, szükség esetén büntetõeljárás kezdeményezésére. Az említett törvény hatálybalépését követõen több nagy horderejû ügyben indult, éppen a Bankfelügyelet kezdeményezésére, büntetõeljárás.

Az elmúlt idõszakban a Bankfelügyelet a nyomozóhatóságok megkeresése alapján mintegy száz esetben készített - általában igen gyorsan - szakvéleményt arra vonatkozóan, hogy a bemutatott tevékenység pénzintézeti tevékenységnek minõsül-e vagy sem. Emellett saját hatáskörében eljárva '95-ben több mint ötven államigazgatási eljárást indított annak megállapítása céljából, hogy az eljárás alá vont vállalkozások végeznek-e engedély nélküli pénzintézeti tevékenységet. A jogosulatlan pénzintézeti tevékenység visszaszorítása érdekében a Bankfelügyelet a médián keresztül számos esetben felhívta az állampolgárok figyelmét arra, hogy melyek a veszélypontok e tevékenységi kör keretében; az önkormányzatokat tájékoztatta arról, hogy mely tevékenységek minõsülnek pénzintézeti tevékenységnek, és az erre vonatkozó szabályok alkalmazására felhívták a figyelmet. A Pénzügyi Közlönyben negyedévente közzéteszi azoknak a vállalkozásoknak a jegyzékét, amelyek jogosultak a bejelentés alapján pénzintézeti tevékenységet végezni.

Kérem képviselõ urat, hogy amennyiben konkrét ügyben van tudomása a bankfelügyeleti állásfoglalás elmaradásáról, úgy errõl rövid úton szíveskedjen tájékoztatni, hogy a megfelelõ intézkedést megtegyük. Köszönöm figyelmüket. (Szórványos taps a kormánypártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage