Kis Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KIS ZOLTÁN földmûvelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyûlés! Kedves Képviselõ Asszony! Az agrár-munkanélküliség helyzetének tragikus alakulása az elmúlt négy évben bizony kevéssé gazdasági, mintsem inkább politikai okokkal magyarázható. Nem igazolódott az, hogy az ágazatban az eddigi foglalkoztatottsági arány a technológiai fejlõdéssel, az ésszerû birtoknagyság kialakulásával egy 20-25 százalékos, egészséges csökkenésen ment volna át. Ennél tragikusabb a helyzet: majdnem 50 százalékos foglalkoztatási csökkenés következett be, a birtokrendszer átalakulásával - jórészt a hitelképtelenség és a saját tõke hiánya miatt - ezek a gazdálkodó egységek nem tudnak elindulni, a foglalkoztatási ráta tragikus.

De ne a múlttal foglalkozzunk, hanem azzal, hogy mit lehet tenni a jövõben. A Munkaerõ-piaci Alap és az összevont foglalkoztatási alapok megteremtésének mai napon elkezdett tárgyalása reményt ad arra, hogy a szaktárca és a foglalkoztatásért felelõs munkaügyi tárca együttmûködésével olyan fejlesztési programokat tudunk kialakítani, amelyekbõl Békés megye is külön fog részesülni. Erre a program már elkészült, és az 1996-os támogatási rendszerben a térségi fejlesztési támogatásokat külön jogcímként, mint pályázati úton elnyerhetõ pénzeszközöket kívánjuk megjeleníteni, amely összefüggésben áll az adott térség termelési struktúrájával és az olyan jellegû problémákkal, mint a munkanélküliség, illetve az ehhez kapcsolódó fejlesztési és pénzügyi források megteremtésének lehetõsége.

Még egy dolog, ami talán segíteni fog: az integrátori rendszerre külön pénzügyi forrásokat fogunk megjelölni, amelyet pályázati alapon bárki elnyerhet, így a kistermelõk, a kisebb tõkével rendelkezõ, magukra hagyatott vállalkozók és a foglalkozási körbõl kiesettek valami támaszt kapnak.

(16.30)

Egy dologra nem merek vállalkozni: a korábbi ipari munkanélküliség felszívására természetesen ez az ágazat nem képes - de ön nem is ezt kérdezte. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage