Mécs Imre Tartalom Elõzõ Következõ

MÉCS IMRE, a honvédelmi bizottság elõadója: Tisztelt Országgyûlés! Két nagyon fontos határozatról, illetve törvényjavaslatról kell gyorsan döntenünk, mert "bis dat, qui cito dat" - mondták a latinok, kétszer ad, ki gyorsan ad.

Az elsõ, amelyet miniszter úr is ismertetett, a délszláv válság békés rendezésének végrehajtását szolgáló IFOR-erõk Magyarországon történõ átvonulásáról és átmeneti állomásoztatásáról szól. A másik pedig annak a nemzetközi egyezménynek a ratifikálásáról és kihirdetésérõl szóló törvényjavaslat, amely rendezi az itt tartózkodó külföldi katonák jogállását, illetve a magyar katonák jogállását, amennyiben NATO-országok vagy az egyezményt aláíró partnerországok területén közös gyakorlaton vesznek részt, illetve teljesítik a nemzetközi szerzõdésekre vonatkozó kötelezettségeket.

Az utóbbiról hadd mondjam el azt, hogy június 21-én írták alá Brüsszelben, és a Magyarországon azóta tartott két hadgyakorlaton gyakorlatba is vették, elvei alapján mûködtek és eddig bevált. Tehát nincs különösebb kockázat ennek az elfogadásában. Továbbá figyelembe kell venni, hogy eredetileg a NATO- országok '51-ben kötötték Londonban ezt a megállapodást, és azóta ezt alaposan kipróbálták.

A honvédelmi bizottság és a külügyi bizottság tegnapi együttes ülésén mind a határozati javaslatot és a törvényjavaslatot elfogadásra ajánlotta az Országgyûlésnek. ugyanakkor közös bizottsági módosító indítványt terjesztett be, amely szerint az eredeti javaslat 2. pontját kihagyta. A kormány közben új változatot terjesztett elõ, ezért a honvédelmi bizottság a mai ülésén úgy döntött, hogy a bizottsági módosító indítványát visszavonja. A honvédelmi bizottság mai ülésén egyhangú támogatásáról biztosította a kormány által beterjesztett új változatot, amely H/1745. számra hallgat. Az együttes ülésen pedig szintén egyhangúlag támogatta a törvényjavaslat elfogadását.

A honvédelmi bizottság mai ülésén egyúttal megállapította, hogy a dr. Szabad György által benyújtott egyetlen módosító indítványt az új határozati javaslathoz is fönntartotta eredeti szövegében, s mivel ezt már a bizottság elbírálta és egyharmada sem támogatta, fönntartja ezt a döntését. Tehát egyharmada sem támogatja. Rendkívül fontos két döntésrõl van szó, a honvédelmi bizottság nevében jó szívvel ajánlom elfogadásra a Háznak, és kérem, hogy egyhangúlag szavazzuk meg mind a két javaslatot. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage