Hack Péter Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HACK PÉTER, az alkotmány- és igazságügyi bizottság elõadója: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Az alkotmányügyi bizottság mai ülésén megvitatta mind a két javaslatot. Az országgyûlési határozati javaslattal kapcsolatban a bizottság egyértelmûen állást foglalt amellett, hogy ez a javaslat az alkotmány értelmében valamennyi országgyûlési képviselõ kétharmadának szavazatával elfogadandó javaslat. Az alkotmány - mint az tudott - azért ír elõ ilyen minõsített többséget, tulajdonképpen ilyen többség csak az alkotmány módosításához elõírt többség, mert olyan döntésrõl van szó, amely komolyan érinti az ország szuverenitását. Ezzel együtt a bizottság valamennyi tagja támogatta a javaslat tárgyalását, és támogatta azt a törekvést, azt a célt, amely az ország egyes bázisainak rendelkezésre bocsátását jelenti a délszláv békefenntartó tevékenységhez. A mi bizottságunk is megvitatta, viszonylag alaposan azt a módosító indítványt, amely a határozati javaslathoz beérkezett. Ennek kapcsán szeretném tájékoztatni a Házat: érdemi vita alakult ki arról, hogy szükséges lenne a szuverenitás érdekében, hogy a Ház figyelemmel tudja követni a kormány tevékenységét ezen a területen.

(17.30)

A módosító indítvány, amelyet Szabad György képviselõ úr benyújtott, azt célozta, hogy minden egyes újabb csapatmozgásnál, újabb országok bekapcsolódásánál a Magyarországon állomásozó csapatok körébe, újra az Országgyûlés döntsön. E mögött az indítvány mögött az az elképzelés húzódik meg, hogy az ország geopolitikai helyzetében ez érzékeny döntéseket is igénylõ fejleményekkel járhat, és indokolt lenne az, hogyha az Országgyûlés megtartaná a kezében a döntés végsõ jogát. Ugyanakkor a kormány képviselõi arról tájékoztatták a bizottságot, hogy ennek a technikai kivitelezése rendkívüli nehézségeket okozhatna, adott esetben az akciók sikerét veszélyeztethetné.

A bizottság többségi szavazással végül úgy döntött, hogy nem támogatja a benyújtott módosító indítványt. Tehát magát a határozati javaslatot egyhangúlag támogatta, a módosító indítványt viszont a bizottság többsége nem támogatta.

Egyhangú határozattal támogattuk az általános vitára benyújtott törvényjavaslatot, és annak elfogadását a Háztól is kérjük. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage