Mécs Imre Tartalom Elõzõ Következõ

MÉCS IMRE (SZDSZ): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Tökéletesen megértem Szabad György képviselõtársam aggódását, hiszen a Nemzeti Kerekasztalnál együtt ültünk, és nem véletlenül alkottuk meg Európa legszigorúbb garanciális alkotmánymódosítását a katonák állomásoztatásával kapcsolatban.

A magyar parlamenti kontroll a nyugati országok számára fantasztikusan erõs és szigorú, tehát ezt tapasztaltam a NATO-val való tárgyalások során is és más személyes tárgyalásokon is. Úgy gondolom, hogy a magyar alkotmány és a magyar honvédelmi törvény, továbbá az a kialakult gyakorlat, ami a honvédelmi és a belügyi tárca, valamint a parlament közötti kapcsolatot jellemzi - tehát mondhatom, hogy már szokásjogok is kialakultak -, egyértelmûvé teszi, hogy minden csapatmozgásról, minden beérkezésrõl és távozásról, az ország területén való áthelyezésrõl az Országgyûlés honvédelmi bizottságát köteles a honvédelmi tárca tájékoztatni.

Tehát az egész béketeremtõ folyamat alatt mûködni fog a parlamenti kontroll, és a parlament ezt a területet áttekintheti. Amennyiben azt észleli a honvédelmi bizottság, hogy törvényhozási aktus szükséges ebben a kérdésben, akkor nyomban jelezni fogja, és kezdeményezni fogja ilyenek megtételét.

Úgy gondolom, hogy a jelenlegi szabályozás teljesen megnyugtató, és politikailag nem volna szerencsés, sõt azt merem mondani, hogy káros lenne, ha ezzel a kérdéssel kapcsolatban további nehézségeket okoznánk, törvényhozási aktusokat iktatnánk be az engedélyezések sorába. Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage