Jeszenszky Géza Tartalom Elõzõ Következõ

DR. JESZENSZKY GÉZA (MDF): Elnök asszony, egy olyan javaslat van elõttünk, amelynek van két változata. Én most kaptam meg az ülésteremben azt a változatot, amirõl itt szó van. De tegnap egy bizottsági ülésen - nemcsak ott - másról volt szó, hanem az újságban is szerepel egy más téma. De készséggel eleget teszek elnök asszony figyelmeztetésének.

Elmondtam már azt, hogy más szomszédos országok milyen álláspontra helyezkednek. Én azt szeretném befejezésül akkor mondani, függetlenül attól, hogy most milyen pontokról beszélünk: a NATO-országok vezérkari fõnökei ma és holnap tárgyalnak a boszniai békefenntartó lépésekrõl. A NATO hadügyminiszterei holnapután tárgyalnak ugyanerrõl. Ezek a testületek ismerni fogják azt, hogy a magyar parlament milyen határozatot hozott ma. Ezek a testületek azt is tudni fogják, hogy szomszéd államaink milyen álláspontra helyezkednek.

Én nagyon félek attól, hogy amikor jövõ héten a nyugat-európai unió parlamenti közgyûlésében a Magyar Országgyûlés képviseletében ott leszek, akkor nem azt fogják nekem mondani, hogy milyen jól szerepelt a Magyar Országgyûlés, hanem azt fogják mondani, hogy a magyarok olcsón akarják ezt a dolgot megúszni.

Tehát én azt szeretném ajánlani mindenkinek a figyelmébe, hogy vegyük figyelembe azt, hogy a NATO-tagság kérdése borotvaélen táncol. Valamikor arról volt szó, hogy a négy visegrádi államnak van elsõdleges esélye; azután elhangzott, hogy talán csak Csehország és Lengyelország - ez nem egy lefutott játszma. Arról van szó, hogy a patikamérleg serpenyõjében pontosan esetleg ötszáz magyar önkéntes részvétele lesz az a bizonyos többlet, ami eldöntheti azt, hogy Magyarország elsõ menetben kerül-e a NATO-ba vagy esetleg soha. Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage