Hegyi Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

HEGYI GYULA (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Eredetileg én is Rockenbauer Zoltán képviselõtársam szavaira szerettem volna reagálni. Örülök annak, hogy amit Surján László képviselõtársam mondott, ahhoz is tudok kapcsolódni.

Azt hiszem, nagyon fontos, hogy bizonyos biztonságpolitikai kérdésekben valóban hatpárti egyetértés alakul ki ebben a Házban, és mindazzal, amit önök elmondtak, mindenképpen szeretnék egyetérteni. Azonban azt gondolom, hogy ami a Munkáspártnak a népszavazási kezdeményezésével kapcsolatban van, itt talán rosszul vetettük fel a kérdést. Itt nem az a probléma vagy nem az a tragédia, hogy egy ilyen fontos kérdésben adott idõpontban, amikor döntésre érett idõpont van, akkor megkérdezik a magyar nép véleményét, hanem az a helyzet, hogy ez a népszavazás most teljesen értelmetlen dolog lenne, hiszen a lakosság még nem tudja, hogy mirõl dönt, a NATO-csatlakozás feltételei sincsenek még tisztázva, egy egészen más NATO-ba lépnénk be reményeink szerint, mint ami most 1995-ben fennáll.

Tehát azt hiszem, helyesebb, ha azt hangsúlyozzuk, hogy nem a népszavazás ötlete eleve rossz és torz, a nép megkérdezése, hanem az, hogy erre most minden elõzmény nélkül kerül sor. És abban egyetértek Surján László képviselõtársammal, hogy ebben a nagyon fontos kérdésben valóban meg kell gyõzni a magyar lakosságot a csatlakozás fontosságáról, és hogyha ebben a kérdésben a kormánypártok és az ellenzéki pártok nem egymással vetélkednek, hanem a közvélemény meggyõzéséért lépnek fel együtt, akkor, azt hiszem, hogy egy jó ügyet szolgálunk. Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage