Katona Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KATONA TAMÁS (MDF): Megpróbálok beleférni, bár felszólalást szeretnék mondani.

Tagadhatatlan tény: 1990 táján világosan látni lehetett, hogy egy bizonyos eszmerendszer, legalábbis annak létezõ formája Európának a szerencsétlen keleti felében is véget fog érni, és ezzel kapcsolatban fel fognak bomlani természetellenes szövetségi államok. Fájdalmas módon a nyugati politika erre a fejleményre nem készült fel: sem az Európai Közösség, sem a NATO filozófiailag, szellemileg nem készült fel erre a helyzetre. Hiába próbálta - gondolom, nem egyedül -, de a magyar külpolitika igenis megpróbálta erre felhívni a nyugati világ figyelmét.

Ez a sajnálatos késedelem, ez a felkészületlenség okozta azt, hogy Jugoszláviában elszabadult a pokol, és ezért Európát felelõsség terheli. Nagyon helyesnek, nagyon kívánatosnak tartjuk, hogy az Egyesült Államok és Európa most igyekszik megteremteni Jugoszláviában a békét.

Mindig elmondtuk, hogy nekünk ez a jugoszláv háború, ez a belháború, ez a polgárháború az emberi szolidaritásunkat is bántja. Nem pusztán azért sírunk, hogy 2 milliárd dollárnál többet veszítettünk ezen, hanem azért, mert ezt a környéket a jugoszláv háború hallatlanul lehúzta, minden ország európai illeszkedésének a politikáját lefékezte. Ezért úgy gondolom, hogy a Magyar Országgyûlésnek igenis örömmel kell fogadnia azt, hogy végre egy háború - reményeink szerint - véget ér a szomszédságunkban, hiszen ez megnyitja az utat, hogy a kormány külpolitikai szándékait, az Európához való csatlakozás és a biztonságpolitikai rendszerekhez való csatlakozás kérdését könnyebben meg tudjuk közelíteni, elérhetõ közelségbe kerüljön ez számunkra.

Mindenesetre úgy gondolom, azt meg kell említenünk: nagyon meggondolandó Szabad György képviselõtársunk javaslata abból a szempontból, hogy olyan dolgokban, amelyekhez az Országgyûlés kétharmados többsége szükséges, nem illendõ felhatalmazást - biankó felhatalmazást kérni - hosszú idõre elõre.

Én tehát emiatt szeretném képviselõtársaim figyelmét felhívni arra: lehet, hogy bizonyos apró kényelmetlenséget jelent ez a javaslat, de talán érdemes megfogadni.

A másik pedig: külügyminiszter úr említette, hogy a kormány javaslatával a legalkalmasabb idõben állt elõ, sem nem korán, sem nem késõn.

(19.00)

Miniszter úr egy júniusi kormányfelhatalmazás alapján írta alá az Észak- atlanti Szerzõdés részes államai és a békepartnerség más részt vevõ államai közötti fegyveres erõik jogállásáról szóló megállapodást és annak kiegészítõ jegyzõkönyve címû megállapodást.

(Dr. Kiss Róbert helyét a jegyzõi székben Nahimi Péter foglalja el.)

Fájdalom, ha mi most elfogadjuk és letétbe helyezzük ezt az elfogadási nyilatkozatunkat, ez csak 30 nappal a letétbe helyezés után lép érvénybe. Tehát tisztelettel szeretnénk a kormány figyelmét arra is felhívni, hogy mivel ezek a csapatok korábban meg fognak jelenni, feltétlenül át kell hidalni azt az idõszakot is ebbõl a szempontból - és ezt csak egy kormánylépés teheti meg -, ami a csapatok ide érkezése és az úgynevezett SOFA-egyezmény hatályba lépése között sajnálatosan eltelik. Ebbõl a szempontból talán mégis jobb lett volna, ha már korábban az Országgyûlés elé kerül megerõsítésre ez a jegyzõkönyv. (Taps az MDF padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage