Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyûlés! Felhívom figyelmüket, hogy a javaslatsor elfogadása kizárja az ajánlás 10., 24., 25., 32., 41., 42., 45., 47. és a kiegészítõ ajánlás 2., 3., 4. és 7. pontjaiban lévõ javaslatok elfogadását.

Most tehát a jegyzõ képviselõtársam által ismertetett javaslatsort teszem fel szavazásra, amelynek minden elemét támogatja az elõterjesztõ. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatokat 228 igen szavazattal, 22 ellenszavazattal, 56 tartózkodás mellett elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! Most azokról a módosító javaslatokról határozunk az ajánlás és a kiegészítõ ajánlás sorrendjében, amelyeket az elõterjesztõ nem támogatott, illetõleg a támogatott módosító javaslatok elfogadása után még szavazni lehet róluk.

Az ajánlás 3. pontjában Bakonyi Tibor és Hidasi Rezsõ a törvényjavaslat 2. §-ában a törvény 2. § (4) bekezdésének kiegészítését indítványozzák. Azt kezdeményezik, hogy a törvény hatálya ne terjedjen ki az iskolai szövetkezetekre, szövetkezeti csoportra, ha nappali tagozatos tanuló tagjai által az adott évben ezen vállalkozáson belül megszerzett jövedelmük kétszeresét nem éri el az éves árbevételük. A költségvetési bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja. A tisztelt Országgyûlés támogatja- e? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 122 igen szavazattal, 128 ellenszavazattal, 55 tartózkodás mellett a módosító javaslatot nem fogadta el.

(19.40)

Az ajánlás 12. és 17. pontjaiban Farkas Gabriella a 4. § (2) bekezdésében a törvény 4. §-a (2) bekezdését új ponttal kívánja kiegészíteni, és ezzel összefüggésben a törvényjavaslat 4. §-a (4) bekezdésében a törvény 4. §-a (3) bekezdése m) pontjának elhagyását indítványozza. Ebben az adózás elõtti eredmény számítása során kezdeményezi, hogy a hitelezési veszteség címén ráfordításként elszámolt összeg is csökkentõ tényezõ legyen. A javaslatokat egyik bizottság sem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 77 igen szavazat, 228 ellenszavazat és 2 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 21. pontjában Farkas Gabriella a törvényjavaslat 5. §-a (2) bekezdésében a törvény 5. §-a (6) bekezdése kiegészítését kezdeményezi, amely értelmében vállalkozási tevékenység érdekében felmerült ráfordításnak minõsüljön a hegyközségi járulék is. Az alkotmányügyi bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 99 igen, 189 ellenszavazat és 18 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 22. pontban Brúszel László és Kristóf István a törvényjavaslat 6. §-a (2) bekezdésében a törvény 6. §-át kívánják kiegészíteni. E rendelkezésben a veszteség elhatárolásáról szóló rendelkezést kívánják módosítani. A javaslatot az alkotmányügyi bizottság támogatja, a többi bizottság nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 60 igen, 216 nem és 33 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 33. pontjában Sümeghy Csaba, továbbá Karakas János és képviselõtársai a törvényjavaslat 8. §-a (1) bekezdésében a törvény 9. §-a (3) bekezdését új bekezdéssel kívánják kiegészíteni, amely a kiegészítõ adót fizetõk körének meghatározását szûkíti. A költségvetési és a mezõgazdasági bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 80 igen, 153 ellenszavazat és 74 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 34. pontjában Balsay István és képviselõtársai a törvényjavaslat 9. §-át új bekezdéssel kívánják kiegészíteni, amely a hatályos törvény 10. §-a (1) bekezdése a) pontja helyébe lépõ rendelkezést tartalmazza. Ebben azoknak a körét bõvítik, akiknek nem kell a számított adót megfizetni. A javaslatot az alkotmányügyi, a kulturális és a környezetvédelmi bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 136 igen, 134 ellenszavazat és 36 tartózkodás mellett a módosító javaslatot nem fogadta el.

A 35. pontban Szabó János és Veres János a törvényjavaslat 9. §-át új bekezdéssel kívánják kiegészíteni, amely a törvény 10. §-át egészíti ki egy új rendelkezéssel. Eszerint a számított adó mértékéig a területi gazdasági kamara tagját a gazdasági kamarákról szóló törvény szerint megállapított, az adóévben esedékes és befizetett tagdíj összegéig adókedvezmény illesse meg. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 107 igen, 174 ellenszavazat és 28 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 37., továbbá a kiegészítõ ajánlás 8. és 10. pontja alternatív megoldást kínál a törvényjavaslat 12. §-ában a törvény 14. §-a (1) bekezdése módosítására. Mindhárom indítvány a beruházási adókedvezmény igénybevételének szabályát módosítja.

Elõször Farkas Gabriella javaslatát teszem fel szavazásra az ajánlás 37. pontja szerint. A gazdasági és a mezõgazdasági bizottság támogatja, a költségvetési bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 108 igen, 164 ellenszavazat és 37 tartózkodás mellett a módosító javaslatot nem fogadta el.

Most a mezõgazdasági bizottság javaslatát teszem fel szavazásra a kiegészítõ ajánlás 8. pontja szerint. A gazdasági bizottság nem támogatja. A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 109 igen, 162 ellenszavazat és 38 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Most Farkas Gabriella és képviselõtársai javaslatát teszem fel szavazásra a kiegészítõ ajánlás 10. pontja szerint. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 78 igen, 217 ellenszavazat és 12 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 39. pontjában Karakas János és képviselõtársai a törvényjavaslatot új paragrafussal kívánják kiegészíteni. Javaslatuk adókedvezményekre vonatkozó szabályokat tartalmaz. A mezõgazdasági bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 96 igen, 154 ellenszavazat és 59 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 51. pontjában Kücsön Sándor a törvényjavaslat 18. §-át új bekezdéssel kívánja kiegészíteni. Ebben azt kezdeményezi, hogy az APEH tegye közzé a 10 százalékot meg nem haladó társasági adókulcsot tartalmazó... (A fõtitkárhelyettessel tanácskozik.)... országok jegyzékét... Az APEH tehát tegye közzé a 10 százalékot meg nem haladó társasági adókulcsot alkalmazó országok jegyzékét - elnézést. Az alkotmányügyi és a költségvetési bizottság támogatja, a gazdasági bizottság nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 120 igen, 117 ellenszavazat és 65 tartózkodás mellett a módosító javaslatot nem fogadta el.

Tisztelt Országgyûlés! Határozathozatalunk végére értünk. Megkérdezem... (A kérdõ hangsúlyt kiemelve:).., van-e valakinek tudomása olyan módosító javaslatról, (Derültség.).., amelyrõl kellett volna, de nem szavazott az Országgyûlés. (Nincs jelzés.)

Tisztelt Országgyûlés! Ilyen képviselõtársunk nem tartózkodik a teremben. (Derültség.)

Tisztelt Országgyûlés! A zárószavazásra várhatóan jövõ heti ülésünkön kerül sor.

Most viszont az általános forgalmi adóról szóló 1992. évi LXXIV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat módosító javaslatairól határozunk.

(19.50)

Az elõterjesztést T/1502. számon, a bizottságok együttes ajánlásait meg T/1502/36. és 40. számokon kapták kézhez képviselõtársaim.

Államtitkár úr korábban elmondta a véleményét.

Most azokról a módosító javaslatokról határoz az Országgyûlés, amelyeket az elõterjesztõ támogat.

Tisztelt Országgyûlés!

Az ajánlás 1., 4., 5., 6., 7., 10., 12., 13., 14., 15., 16., 17., 18., 19., 20., 22. és 28. pontjai nem kapták meg a szükséges bizottsági támogatást, így ennek hiányában nem határoz róluk az Országgyûlés.

Bejelentem, hogy az ajánlás 23. és a kiegészítõ ajánlás 3. pontjában lévõ indítványok elkésve érkeztek, a 9. pontban lévõ javaslat pedig a Házszabály 94. §-a (3) bekezdésével ellentétes, ezért ezekrõl nem határoz az Országgyûlés.

Tisztelt Országgyûlés! A T/1502/36. számú ajánlás 2., 3., 8., 11., 21., 25., továbbá a T/1502/40. számú kiegészítõ ajánlás 1. pontjában lévõ módosító javaslatokat az elõterjesztõ támogatja.

Tisztelt Országgyûlés! Felhívom a figyelmüket, hogy a javaslatsor elfogadása kizárja az ajánlás 24. és 29. pontjaiban lévõ javaslatok elfogadását.

Most tehát a kormány által támogatott módosító javaslatokat teszem fel szavazásra.

A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatokat? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatokat 261 igen szavazattal, 14 ellenszavazat és 32 tartózkodás mellett elfogadta.

Most azokról a módosító javaslatokról határozunk az ajánlás és a kiegészítõ ajánlás sorrendjében, amelyeket az elõterjesztõ nem támogatott, illetõleg a támogatott módosító javaslatok elfogadása után még szavazni lehet róluk.

Az ajánlás 26. pontjában Pancza István a törvényjavaslat 12. §-a (1) bekezdésében a törvény 62. §-a (1) bekezdése c) pontjának kiegészítését kezdeményezi, amelyben megfogalmazza, hogy a számla tartalmáért az azt kiállító felel.

A javaslatot egyik bizottság sem támogatja.

És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 26 igen, 241 ellenszavazat és 41 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 27. pontban Nahimi Péter a 12. § (2) bekezdése elhagyását kezdeményezi, amely a használt termékek körébõl kiemeli a személygépkocsit.

A javaslatot egyik bizottság sem támogatja.

És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 69 igen, 225 ellenszavazat és 11 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 30. és a kiegészítõ ajánlás 2. pontja alternatív megoldást tartalmaz a törvényjavaslat I. számú mellékletének kiegészítésére.

Mindkét javaslat az egyes kedvezményes kulcsú termékek felsorolását egészíti ki számítástechnikai információhordozó anyagokkal.

Elõször a kulturális bizottság javaslatát teszem fel szavazásra a kiegészítõ ajánlás 2. pontja szerint.

A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 147 igen, 132 nem és 25 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Most Büky Dorottya és képviselõtársai javaslatát teszem fel szavazásra az ajánlás 30. pontja szerint, amelyet egyik bizottság sem támogat.

És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Tisztelt Országgyûlés! 88 igen szavazattal, 202 ellenszavazat és 17 tartózkodás mellett az Országgyûlés a módosító javaslatot nem fogadta el.

Az ajánlás 31. pontjában Nádori László és Páva Zoltán a II. melléklet 9. pontjának módosítását... (Zaj.)

Tisztelt Országgyûlés, egy kis nagyobb csendet kérnék. (Közbeszólás a jobb oldalon: Csendet.) Csendet. Az is elég lenne.

Az ajánlás 31. pontjában Nádori László és Páva Zoltán a II. melléklet 9. pontjának módosítását kezdeményezi, amely a termékértékesítések és szolgáltatások felsorolását szûkíti, bizonyos, a sportot szolgáló építmények bérbe adásának tételével.

Az alkotmányügyi bizottság támogatja, a többi bizottság nem.

És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 171 igen, 88 ellenszavazat és 47 tartózkodás mellett elfogadta. (Taps.)

A 32. pontban Szolnoki Andrea és képviselõtársai a törvényjavaslat II. mellékletének módosítását javasolják.

Ebben a szolgáltatások felsorolásából kiemelik az épületen kívüli rágcsáló- és kártevõirtást.

A szociális bizottság támogatja, a többi bizottság nem.

És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 67 igen, 200 ellenszavazat és 39 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Tisztelt Országgyûlés! E törvény határozathozatalának végére értünk. Megkérdezem: van-e valakinek tudomása olyan módosító javaslatról, amelyrõl kellett volna, de nem szavazott az Országgyûlés? Ilyen képviselõtársunk nincs.

Tisztelt Országgyûlés! A zárószavazásra várhatóan a jövõ heti ülésünkön kerül sor.

Most az adózás rendjérõl szóló 1990. évi XCI. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat módosító javaslatainak határozathozatalára kerül sor.

Az elõterjesztést T/1548. számon, a bizottságok együttes ajánlásait pedig T/1548/80. és 96. számokon kapták kézhez képviselõtársaim.

A miniszteri válasz már elhangzott.

Ezért most elõször azokról a módosító javaslatokról határoz az Országgyûlés, amelyeket az elõterjesztõ támogat.

Felkérem jegyzõ képviselõtársamat, hogy ismertesse azoknak a módosító javaslatoknak az ajánlásszámát, amelyekrõl kellõ bizottsági támogatás hiányában nem határoz az Országgyûlés.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage