Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyûlés! Felhívom figyelmüket, hogy a javaslatsor elfogadása kizárja az ajánlás 2., 9., 30., 37., 45., 49., 55., 58., 69., továbbá a kiegészítõ ajánlás 6., 9., 11., 13. és 17. pontjaiban lévõ javaslatok elfogadását.

Most tehát a jegyzõ képviselõtársam által ismertetett javaslatsort teszem fel szavazásra, amelynek minden elemét támogatja az elõterjesztõ. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatokat 223 igen, 61 ellenszavazat és 20 tartózkodás mellett elfogadta.

Most azokról a módosító javaslatokról határozunk az ajánlás és a kiegészítõ ajánlás sorrendjében, amelyeket az elõterjesztõ nem támogatott, illetõleg a támogatott módosító javaslatok elfogadása után még szavazni lehet róluk.

Az ajánlás 4. és 5. pontjai alternatív megoldást tartalmaznak a törvényjavaslat 3. §-ában a törvény 14. §-a (6) bekezdése módosítására. Az alaprendelkezés az általános forgalmiadó-kötelezettség bejelentésének szabályát tartalmazza.

Elõször Karakas János és képviselõtársai javaslatát teszem fel szavazásra az ajánlás 5. pontja szerint. A gazdasági és a költségvetési bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés... (Taps a Fidesz padsoraiból.)... 45 igen szavazat, 186 ellenszavazat és 71 tartózkodás mellett a módosító javaslatot nem fogadta el.

Most Varga József javaslatát teszem fel szavazásra az ajánlás 4. pontja szerint. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 10 igen, 243 ellenszavazat és 48 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 8. pontjában Szilágyiné Császár Terézia a törvényjavaslat 4. §- ában a törvény 16. §-át új bekezdéssel kívánja kiegészíteni, amely az adózó nyilvántartásból történõ törlésére terjeszt elõ indítványt. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 73 igen, 217 ellenszavazat és 14 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 17. pontban Szilágyiné Császár Terézia a törvényjavaslat 10. §-ában a törvény 32. §-a (3) bekezdésének módosítását javasolja, az alaprendelkezés a befizetések elszámolását szabályozza. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 72 igen, 219 ellenszavazat és 11 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlást 20. pontjában Varga István a törvényjavaslat 15. §-ában a törvény 37. §-a (2) bekezdése elhagyását kezdeményezi. Az alaprendelkezés a nyilatkozattétel szabályát tartalmazza. Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a javaslat elfogadása kizárja a 21., illetõleg a 23. és a hozzákapcsolódó 24. és 26. pont elfogadását, amelyek az elõbb ismertetett rendelkezés módosítását tartalmazzák. A 20. pontban lévõ javaslatot egyik bizottság sem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 73 igen, 226 ellenszavazat és 8 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Most Szilágyiné Császár Terézia javaslatát teszem fel szavazásra az ajánlás 21. pontja szerint. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 76 igen, 216 ellenszavazat és 11 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Most Brúszel László és Kristóf István javaslatát teszem fel szavazásra az ajánlás 23., 24. és 26. pontjai szerint. Az alkotmányügyi bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 58 igen, 220 ellenszavazat és 25 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 34. pontjában Sándorffy Ottó a törvényjavaslat 18. §-ában a törvény 48. §-a (2) bekezdése módosításával az adótitokról szóló egyes rendelkezések módosítását kezdeményezi. A javaslat egyik bizottságban sem kapott egyharmados támogatást, ezért a Független Kisgazdapárt képviselõcsoportjának kérésére határoz róla az Országgyûlés. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 78 igen, 211 ellenszavazat és 16 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 38. pontban Karakas János és képviselõtársai a törvényjavaslat 18. §-ában a törvény 48. §-át új bekezdéssel kívánja kiegészíteni, amely az adótitok szabályozási körét bõvíti. A költségvetési bizottság támogatja, a többi nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 42 igen, 235 ellenszavazat és 27 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 39., 40. és 41. pontjában Sándorffy Ottó a törvényjavaslat 19. §-ában a törvény 51. §-a (4), (5) és (6) bekezdései módosításával az általános szabályok körében szövegpontosításokat kezdeményez. A három módosító javaslat egyike sem kapta meg a bizottságokban a szükséges egyharmados támogatást, ezért az Országgyûlés a Független Kisgazdapárt képviselõcsoportjának kérésére szavaz róla.

(20.10)

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 79 igen, 221 ellenszavazat és 7 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 43. pontban Sándorffy Ottó a törvényjavaslat 21. §-ában a hatályos törvény 57. §-ának módosítását kezdeményezi. Az alaprendelkezés a jogorvoslat egyik szabályát tartalmazza. A Független Kisgazdapárt képviselõcsoportja kérésére szavazunk. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a módosító indítványokat. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 79 igen, 218 ellenszavazat és 7 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 44. pontjában Brúszel László és Kristóf István a törvényjavaslat 21. §-ában a törvény 57/A § (3) bekezdésének kiegészítését kezdeményezi. Eszerint átvizsgálás, illetõleg lefoglalás megkezdése elõtt az adóhatóságnak hitelt érdemlõen kell bizonyítania, hogy az adózót az eljárásról értesítette. Az alkotmányügyi bizottság támogatja, a többi bizottság nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 97 igen, 183 ellenszavazat és 25 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 50. pontjában Dornbach Alajos és képviselõtársai a törvényjavaslat 23. §-ában a törvény 60. §-át új bekezdéssel kívánják kiegészíteni. Eszerint a becslés nem alkalmazható akkor, ha magánszemély jövedelme neki fel nem róható okok miatt nem éri el a pénzügyminiszter által közzétett jövedelemhatárt. A gazdasági bizottság támogatja, a többi nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 87 igen, 196 ellenszavazat és 22 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az 51. pontban Göndör István a törvényjavaslat 24. §-ában a törvény 67. § (3) bekezdése módosítására irányuló rendelkezés megváltoztatását kezdeményezi, amely a késedelmi pótlék szabályát tartalmazza. A gazdasági bizottság támogatja, a többi nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 39 igen, 244 ellenszavazat és 25 tartózkodás mellett nem fogadta el. (Dr. Pusztai Erzsébet jelzi, hogy nem mûködik a gépe.)

Kérem bekapcsolni Pusztai Erzsébet képviselõ asszony gépét.

Az 54. pontban Brúszel László és Kristóf István a törvényjavaslat 30. §- ában a törvény 74. §-ának kiegészítésével a mulasztási bírságról szóló rendelkezések új szabályát terjesztik elõ. Az alkotmányügyi bizottság támogatja, a többi nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 71 igen szavazat, 216 ellenszavazat és 20 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 65. pontban Páva Zoltán és képviselõtársai a törvényjavaslat 38. §-át két új bekezdéssel kívánják kiegészíteni. Ezek a javaslatok a sporttevékenységet folytató társadalmi szervezetek személyi jövedelemadó-tartozásainak fizetési könnyítését kezdeményezik. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 114 igen szavazattal, 146 ellenszavazat és 47 tartózkodás mellett a módosító javaslatot nem fogadta el.

Tisztelt Országgyûlés! Határozathozatalunk végére értünk. Megkérdezem, van- e valakinek tudomása olyan módosító javaslatról, amelyrõl nem szavaztunk. (Senki sem jelentkezik.) Nincs.

Tisztelt Országgyûlés! A zárószavazásra várhatóan jövõ heti ülésünkön kerül sor.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény és az ahhoz kapcsolódó egyes törvényi rendelkezések módosításáról szóló törvényjavaslat záróvitája és zárószavazása. Az elõterjesztést T/1543. számon, az egységes javaslatot pedig T/1543/73. számon kapták kézhez képviselõtársaim. A Házszabály 107. § (1) bekezdése alapján az elõterjesztõ, illetve az alkotmányügyi bizottság módosító javaslatokat nyújtott be, és ezekrõl ajánlás készült a T/1543/76. számon.

Tisztelt Országgyûlés! Megkérdezem dr. Hack Pétert, az alkotmányügyi bizottság elnökét, hogy kívánja-e a bizottság ajánlását szóban is indokolni. (Igen.) Megadom a szót dr. Hack Péternek, az alkotmányügyi bizottság elnökének.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage