Barkóczy Gellért Tartalom Elõzõ Következõ

BARKÓCZY GELLÉRT (FKGP): Ehelyett olyan szûk rendelkezések kerültek végül is a Ház elé, amelyekben egyrészt különbözõ szakaszokat érintõ módosítások találhatók, melyek ellentétes irányba hatnak, mint a meghirdetett cél, vagyis az államháztartás terheinek csökkentése. Másrészt pedig a Kincstár és a Kincstári Vagyonkezelõ Igazgatóság létrehozása éppen növeli az állami feladatkört és nem szûkíti.

A Független Kisgazdapárt álláspontja mindig az volt, hogy az állami feladatok szûkítése mindenfajta modern államháztartási reform alapja. Ha ez nem történik meg, akkor tovább folytatódik a közfeladatok valamennyi területén az ellátás szívonalának romlása, ami maga után vonja az elégedetlenség állandó erõsödését is. Ez a törvény talán lényegében nem a kormányzati feladatokat szûkíti, hanem a demokráciát, mivel egyrészt növeli a kormány és a Pénzügyminisztérium hatáskörét, másrészt pedig az Országgyûlés feladatkörét szûkebb határok közé szorítja. Olyan többletjogosítvány került ezzel a pénzügyi kormányzat kezébe, amely semmiféle demokráciában nem képzelhetõ el. A törvény elfogadásával a parlament a lovak közé dobta a gyeplõt és hagyta, hogy a kormány azt csináljon, amit akar, oly módon kezelje a pénzt, ahogy akarja és teljes egészében kiiktassa a parlament ellenõrzését.

A Független Kisgazdapárt ezért a törvényjavaslatra nemet mondott, mert az a véleménye, hogy a kormány nem az inflációt kívánja visszaszorítani ezzel, hanem arra akar berendezkedni, hogy az infláció következményeit önmaga javára használja ki és a társadalom kárára a demokráciát szûkítse. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az FKGP padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage