Varga Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! A Fidesz-Magyar Polgári Párt az államháztartási törvény ilyen módosítását nem támogatta, nem fogadta el. Indoklásul hadd mondjak el négy olyan témakört, amely miatt ezt a módosítást nem lehetett támogatni.

Az elsõ, hogy itt nemcsak a Kincstárról van szó, hanem a Kincstár ügye mellett ide lett kavarva néhány olyan dolog, amelyet az Országgyûlésnek késõbb kellett volna rendeznie. Ilyen pontok voltak például a törvényjavaslat elfogadásának menetrendje, az, hogy az államháztartási törvény keretein belül a kormány és az Országgyûlés milyen menetrendben szabályozza ennek elfogadását.

(20.30)

Ugyancsak ilyen gondnak tartjuk, hogy az Országgyûlés jogait olyan mértékben nyirbálta meg ez a törvényjavaslat, amelynek a következményei nagyon nehezen beláthatók 1996-tól kezdõdõen.

Nem térnék ki bõvebben erre, hiszen a múltkor már szóltunk arról, hogy koherenciazavar ürügyén nem lehet átírni az egész törvényjavaslatot. Ugyanaz történt most is, mint korábban más törvényeknél: egy 22 pontos koherenciazavart kiküszöbölõ javaslat került a Ház elé. Nem lehet eldönteni teljes bizonyossággal, hogy ez a 22 pontból álló javaslat vajon nem módosítja- e ennek a törvényjavaslatnak a lényegét. (Dr. Hack Péter: El kellett volna olvasni!)

Végül pedig szeretném felhívni a tisztelt Ház figyelmét arra, hogy valóban nagyon fontos az, hogy '96-tól kezdõdõen a kincstári intézmény mûködése folyamatosan elkezdõdjön. Ezt a szándékot korábban sem vontuk kétségbe, ezt támogattuk, sõt a kormánynak már '95-tõl kellett volna lépéseket tenni abba az irányba, hogy a Kincstár felállítására sor kerüljön. Azonban ez a javaslat rendkívül sok kérdést tisztázatlanul hagy: tisztázatlanul hagyja az önkormányzatok szerepét a Kincstáron belül, és tisztázatlanul hagyja egyes elkülönített állami pénzalapok kérdését a Kincstáron belül.

Mindezek alapján teljes mértékben osztjuk a Kereszténydemokrata Néppárt álláspontját, és mi magunk sem támogattuk ezt a törvényt. Köszönöm. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage