Szilágyiné Császár Terézia Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZILÁGYINÉ CSÁSZÁR TERÉZIA (KDNP): Köszönöm szépen, elnök úr. Nagy figyelemmel kísértem az SZDSZ belsõ problémáit, belsõ vívódását a családi pótlék támogatása ügyében. Azt gondolom, hogy bár a gyermeket vállaló családokra is tartozik, de talán mégiscsak az SZDSZ belsõ ügye.

Két dologról szeretnék szólni. Bauer Tamás azt mondta - és Béki Gabriella is -, hogy milyen jó lett volna, ha az adózásba tudtuk volna beépíteni a családi pótlék rendszerét. Én magam is ezt a megoldást javasoltam a családipótlék-rendszerhez és következetesen hiányoltam, egészen '90 óta a kereszténydemokraták családi jövedelemadózást szeretnének, és elmondtam, hogy akkor, ha még mindig tapasztalunk egyenetlenségeket, akkor vizsgáljuk meg a lehetõségét - mint elfogadható módszert - a családi pótlék megadóztatásának.

Nagyon sajnálom, bár ma elhangzott itt miniszterelnök úrtól, hogy még az út elején járunk. Másfél év után elég szomorú - például ezen a területen is -, hogy miért nem készült el egy igazán jó adóreform; azt gondolom, kormánypárti vagy koalíciós partnerként a szabaddemokraták talán jobban hathattak volna a nagyobbik kormányzó pártra, hogy ez elkészüljön.

Bauer Tamás azt mondta, hogy az ellenzéki képviselõk nem tudták érveikkel meggyõzni a szabaddemokratákat, hogy hogyan szavazzanak. Én örülnék neki, ha a kormánypárti képviselõk az ellenzékieket meg tudnák gyõzni érveikkel, hogy ez helyes és jó törvénytervezet, de azt gondolom, nem itt egymást kell meggyõznünk, hanem kicsit talán a Ház falain kívülre kell néznünk. Azon állampolgároknak kell bennünket meggyõzniük - például a Nagycsaládosok Egyesülete, a gyermeket vállalni akaró fiatal házaspárok -, ahol mondjuk az egyik vagy a másik munkanélküli és szeretnének még az elsõ gyermekük mellé egy másodikat vállalni; talán azoknak kellene meggyõzni minket. Kérem, hogy a szabaddemokraták onnan szerezzenek érveket. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage