Gyimóthy Géza Tartalom Elõzõ Következõ

GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A következõkben kérném az önök segítségét: Mindmáig hátrányos megkülönböztetés éri az egyházi egyetemeket és tanítóképzõ fõiskolákat, nem kapják meg az állami intézményekkel azonos költségvetési támogatást, például a képzési alapot. Ez teljesen ellentétes az 1993. évi felsõoktatásról szóló LXXX. törvénnyel, amelynek 10. § (4) bekezdése kimondja, hogy a nem állami felsõoktatási intézményekben folyó képzés mûködési költségeire az Országgyûlés az éves központi költségvetés jóváhagyásakor meghatározza az állami hozzájárulás módját és mértékét.

Ezek az intézmények nagyon fontos feladatot töltenek be. Engedjék meg, hogy ismertessem azt az öt módosító indítványt, melyet a Független Kisgazdapárt képviselõcsoportja nevében István József benyújtott, ebben szeretném kérni az önök segítségét. Nevezetesen: a XVIII. fejezet 10. cím 3. alcím 42. elõirányzat-csoportjában található a Kölcsey Ferenc Református Tanítóképzõ Fõiskola. Szeretnénk plusz 300 milllió forinttal növelni a támogatását. A másik a Vitéz János Római Katolikus Tanítóképzõ, ennek szintén 300 millió forinttal javasoljuk növelni a támogatását. A harmadik pedig a budapesti Lónyai úti református gimnázium kollégiuma, ahol 20 millió forinttal szeretnénk növelni a támogatást.

A Károli Gáspár Református Egyetem mûködési költségeire az eredetileg elõirányzott 50 millió forintot plusz 150 millió forinttal szeretnénk növelni, így lenne 200 millió forint, amely a Pázmány Péter Katolikus Egyetem mûködési költségeivel lenne gyakorlatilag egyforma. Tehát mindenképpen javasolnánk a Károli Gáspár Református Egyetem mûködési költségeit ezzel a 150 millió forinttal növelni, mert ez az egyetem a normatív támogatáson kívül más támogatást nem kap. A történelmi szerepe alapján, amelyet betölt a református egyházban és az egész magyar felsõoktatásban, nem hiszem, hogy indokolni kellene ezt a javaslatot. Köszönöm, elnök úr. (Taps az FKGP padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage