Rusznák Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

DR. RUSZNÁK MIKLÓS (KDNP): Köszönöm szépen elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! Én is néhány módosító javaslatomhoz szeretném megnyerni képviselõtársaim bizalmát. Gondolom, mindenki elõtt ismert az a tény, hogy a hadiárvák, hadiözvegyek részére egy évvel elhalasztódik az egyösszegû térítés. Ezeknek az embereknek a térítése nagyon fontos. Ezek idõs emberek és nincs idejük várni még egy évet arra, hogy ezekhez az összegekhez hozzájussanak. Bizony lehet, hogy egy részük meg sem éri ezt, ha ezek a térítési összegek elhalasztódnak. Kérem képviselõtársaimat, hogy az általam beadott módosító indítványt támogassák majd.

Ezen kívül beadtam egy módosító indítványt a falugondnoki rendszer hálózatának támogatására, illetve továbbfejlesztésére. A falugondnoki rendszer nagyon sok megyében jól mûködik, így azokon a településeken, ahol a lélekszám ötszáz alatt van. Itt olyan alacsony az infrastruktúra, olyan alacsony a jövedelem, a munkanélküliség pedig olyan magas, hogy ezekkel az autókkal oldják meg az idõs emberek gyógyszerbeszerzését a gyógyszertárakban, esetleg az egyszeri étkeztetéshez szükséges élelmiszer-beszerzést, a meleg ebédet házhoz szállítva. Ebben a módosító indítványomban, amelyet a Népjóléti Minisztérium fejezetében mintegy 200 millióval szereplõ falugondnoki rendszer továbbfejlesztése céljából adtam be, kértem, hogy 150 millióval emeljék meg ennek összegét, mert nagyon fontos, hogy a kistelepüléseken valami élet maradjon, és legyen összeköttetés a városok és a települések között.

Ezen kívül még van két módosító indítványom - bár ezek költségvetési többletet nem igényelnek -, amelyekben a fejezeten belüli kiadásokhoz, nevezetesen a hegyközségi szervezetek támogatásához kérem a tisztelt Ház segítségét. Akik borvidéken laknak, nagyon jól tudják, hogy ezek a hegyközségi szervezetek milyen nehezen és nehéz körülmények között alakultak meg. Jelenleg több hegyvidéken, borvidéken nem alakultak meg ezek a hegyközségi szervezetek, pedig a törvény november 30-ig, illetve december 31-ig kötelezõvé tette a hegyközségi szervezetek, valamint a regionális tanácsok és az országos tanács megalakulását. Amennyiben ezeknek a hegyközségi szervezeteknek az elkövetkezõ évben nem jut hasonló, vagy valamivel azt meghaladó támogatás, nem fognak mûködni, mert - mint köztudott - a szõlõtermelés, bortermelés nagyon kevés jövedelmet hoz.

Még egy témához szeretnék szólni, bár ez közvetlenül csak a Borsod-Abaúj- Zemplén megyei, azon belül is a Zempléni térséget érinti. Köztudott, hogy a Tokaj Televíziós Társaság a 4-es csatornát december 31-én megszünteti. A hegyközi települések, amelyek beszorultak a völgyekbe, nagyon nehezen, rossz minõségben tudják venni jelenleg is ezzel a mûsorszórással a televízió adását. Az elkövekezendõ idõben január 1-jétõl ez is megszûnik, és az a közszolgálati televíziós adás, amely minden magyar állampolgárt, minden magyar embert megillet, mintegy 8-10 településen január 1-je után nem lesz fogható. A fejezeten belüli támogatást kértem a közlekedési és hírközlési fejezeten belül. Úgy gondolom, hogy minden, ebben az Országgyûlésben helyet foglaló ember kötelessége támogatni a közszolgálati televízió vételre alkalmassá tételét ott, ahol 20-40 százalék közötti a munkanélküliség, és elöregedett a falvak lakossága. Ezek idõs emberek, és úgy hiszem, minden embernek joga van ott élni, ahol született. Próbáljuk megérteni itt, e ház falai között is, hogy a vidéki és városi élet összefügg és ne engedjük, hogy ezek az emberek ne tudják nézni a közszolgálati televízió adásait 10-15 olyan településen, ahol bizonyos okoknál fogva a régi szórásban a televízió 4-es csatornáján az adás megszûnik és új szórási rend lesz.

Ehhez a néhány módosító indítványhoz kérem képviselõtársaim támogatását. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage