Keller László Tartalom Elõzõ Következõ

KELLER LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen. Elnök Úr! Rubovszky képviselõ úr hozzászólására, valamint az OTKA-val kapcsolatos véleményekre szeretnék reflektálni. Egyrészt én nem venném a bátorságot ahhoz, hogy azt mondjam: kifejezetten alkotmánysértõ valamilyen módosító javaslat. Úgy gondolom, majd az élet eldönti, hogy ez alkotmánysértõ-e vagy sem. Minden esetre azt szeretném mondani ezzel kapcsolatban, hogy az Alkotmánybíróság határozatával a kedvezményes kamatozású lakáshitelek kamatainak 25 százalékra való emelését törölte. Jelenleg is 12 százalék az a kamatmérték, amit mi a módosító javaslatunkban 17 százalékra kívántunk felemelni. Ezt a 12 százalékot egyébként az 1990. évi CIV. törvény 64. és 68. §-ai emelték ilyen mértékre. Amennyiben e többletteher megfizetése - amely egyébként havi törlesztõrészletben mintegy 500-700 forint emelkedést jelent - a polgároknak komoly nehézséget okozna, akkor a rászorulók minden további nélkül fordulhatnak támogatásért az önkormányzatokhoz.

(9.20)

Úgy gondolom, hogy ez egy olyan mértékû emelés, amely kiállja az Alkotmánybíróság próbáját.

A másik az OTKA-val kapcsolatos megjegyzésem. Mi, kormánypárti képviselõk sem kívánjuk azt, hogy az OTKA mûködési rendje megváltozzon a korábbihoz képest. Ezzel kapcsolatos módosító javaslatunkat be is nyújtottunk a Házhoz, jelen pillanatban ennek a tárgyalása még nem aktuális. Az, hogy ez a Magyar Tudományos Akadémia fejezetén belül mûködne, nem jelenti azt, hogy a mûködési metódus, mûködési mechanizmus megváltozna.

Azt is szeretném jelezni az OTKA-val kapcsolatban, hogy a módosító indítványban a támogatás mértékét is javasoljuk megváltoztatni. Az eredetileg benyújtotthoz képest mintegy 300 millió forinttal növekedne az OTKA támogatása. Köszönöm szépen, egyelõre ennyit kívántam reflektálni.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage