Jauernik István Tartalom Elõzõ Következõ

JAUERNIK ISTVÁN (MSZP): Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Szocialista és szabaddemokrata képviselõtársaimmal több módosító indítványt adtunk be, melyek az önkormányzatok helyzetét kívánják jobbítani, javítani, s igyekeznek az önkormányzatok közötti költségvetési pénzelosztást igazságosabbá tenni.

Tudjuk, hogy az önkormányzatok 1996. évi költségvetése hasonlóan nehéz helyzetben van, mint az ország költségvetése is. Most a 18 módosító indítványból kettõhöz kérem képviselõtársaim támogatását itt a részletes vitában.

Az egyik az ajánlás 21. pontjában szereplõ úgynevezett "önhiki"-vel kapcsolatos. Ez a forráshiányos önkormányzatok támogatására irányul. Ismert elõttünk, hogy e támogatási forma bevezetésétõl kezdve sok kritikát kapott, tudjuk, hogy sok gond van e körül. Fõleg 1994-ben volt igen sok jogos kritika az elosztás formáját, mértékét illetõen. Ennek ellenére javasoljuk azt, hogy 1996-ra is maradjon fenn e támogatási forma, ha nem is olyan mértékben, mint az elõzõ években; azt javasoljuk, hogy 2 milliárd forint értékben szerepeljen az önkormányzatok költségvetései között. Javaslatunkban módosítani kívánjuk az odaítélés, az elbírálás módját is. Kérem képviselõtársaimat, hogy e módosító indítványunkat szíveskedjenek támogatni.

A másik módosítás, amelyhez támogatásukat kérem, az ajánlás 27. pontjában szerepel, és ez az szja kiegészítésére vonatkozik. A költségvetési javaslatban is szerepelt e támogatási forma. Mi azt javasoljuk, hogy e jogcímen ne 6,5 milliárd forint illesse meg az önkormányzatokat, hanem 10,5 milliárd forint. Ez a támogatási forma arra irányul, hogy az önkormányzatok között meglévõ jelentõs különbség - mely a személyi jövedelemadó helyben képzõdött része között van -, ennek kiegyenlítését szolgája. Tudjuk, hogy nagyon jelentõs különbségek vannak az ország egyes részei között, s az egyes térségeken belül is az egyes önkormányzatok között nagyon nagyok a különbségek. Úgy ítéljük meg, hogy feltétlenül indokolt e különbségek kiegyenlítésére egy nagyobb szja- kiegészítés fenntartása.

Bízunk benne, hogy e módosító indítványainkat képviselõtársaim támogatják, és az önkormányzatok 1996. évi költségvetése, ha nehezen is, mégis egy kicsit javulni fog.

Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage