Jakab Róbertné Tartalom Elõzõ Következõ

JAKAB RÓBERTNÉ (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Bizottsági elõadókénti megjelölésem immár nem fogadható el, mivel a részletes vita megkezdése elõtt - lévén, hogy bizottságunk most is ülésezik - nem tudtam jelen lenni. Ettõl függetlenül mindazokat a kérdéseket, amelyek a bizottság hatáskörébe tartoznak, illetve bizottsági kapcsolódó módosító indítványként nyújtottunk be, szeretném megindokolni, és így azt hiszem, oka van annak, hogy szót kértem.

Az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság három kapcsolódó módosító indítványt nyújtott be, és ezek támogatását kéri a tisztelt Háztól - nemkülönben a kormánytól.

Az egyik az egyházak finanszírozásával kapcsolatos kérdéseket taglalja; a másik a hazai kisebbségi országos önkormányzatokkal és helyi kisebbségi önkormányzatokkal kapcsolatos támogatások átcsoportosítását érinti; a harmadik pedig a határon túli magyarság számára megjelölt, betervezett alapítványi pénzeknek a devizakódexszel megegyezõ módon történõ kezelésére vonatkozik.

Végül is ez a három kapcsolódó módosítvány azt is jelzi, hogy ez a három terület az, amivel az emberi jogi bizottság foglalkozott. És itt szeretném megjegyezni indoklásként azt - amivel, remélem, meggyõzöm jelen lévõ képviselõtársaimat -, hogy immár a bizottságban is és az érintett hazai kisebbségekben is tudatosodott: az országos önkormányzatok esetében az induló év ez az év, a '95-ös év és ennek öt-hat hónapja értelemszerûen nem tudja azt a költségstruktúrát produkálni, amely egy rendszerszerû mûködésben elõállhat majd. Ezért külön kérjük, a tisztelt Ház fogadja el az általunk javasolt eljárást, és ennek lényege a következõ:

Egyrészt átcsoportosítással emelkedik - hangsúlyozom: átcsoportosítással és nem hiánynövelõ emelkedéssel - az országos kisebbségi önkormányzat mûködésének támogatása. Ezzel a kapcsolódó módosító indítvánnyal azonban még két dolgot megpróbáltunk - hogy úgy mondjam - elintézni: azt a gondot, hogy egy feles törvény, mármint a költségvetési törvény, ne módosítsa a kétharmados kisebbségi törvényt, ugyanakkor az utóbbi, tehát a kétharmados törvénynek megfelel ez a bizonyos módosítvány. Úgy tesz eleget neki, hogy majdan nevesítjük az önkormányzatokat és a nevesített összegekrõl törvénnyel dönt ez a Ház. Ez a törvény pedig a '96-os költségvetési törvénynek része lesz, így jelenik majd meg.

Hadd tegyem még hozzá - ha megengedi az elnök úr -, hogy a bizottság támogatott néhány olyan módosítványt is, amely nem találkozott a kormány vagy az elõterjesztõ egyértelmû tetszésével. A bizottság azonban nem kívánta például kétségbe vonni Sepsey Tamás képviselõtársunknak a szakértelmét: szerinte a kárpótlási hivatalnál vannak átcsoportosítható források. Ez lett volna az egyik mondandóm. Különösen azért nem akartuk megkérdõjelezni szakértelmét, mivel a célokkal - a Magyarok Világszövetsége, a hazai közalapítványok, a határon túli magyarság kulturális és oktatási tevékenységének támogatásával - a bizottság természetesen egyetért.

Csak olyan módosító indítványokat nem támogatott a bizottság, amelyek nem jelölték meg a forrást, illetve amelyek az úgynevezett kormányzati rendkívüli kiadásokat célozták meg. Ezek - mint tudjuk - általában kiszámíthatatlanok. Ahol pedig a forrásokat nem jelölték meg a képviselõk, az olyan javaslatokról vita nélkül, elutasító módon határozott a bizottság.

Elnézést kérek még egyszer, hogy bizonyos területen bizottsági véleményt is mondtam. Kérésünk a bizottság nevében újfent, hogy kapcsolódó módosító indítványainkat támogassa a Ház. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage