Bauer Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Az OTKA-kérdéshez, az OTKA- ra vonatkozó módosító indítványokhoz szeretném a véleményünket röviden összefoglalni. Mint ismeretes, a benyújtott költségvetés az Országos Tudományos Kutatási Alap mint önálló, elkülönített állami pénzalap megszüntetését javasolja, az erre vonatkozó törvény hatályon kívül helyezését, és beolvasztotta volna vagy beolvasztaná az erre vonatkozó forrásokat - nem a Mûvelõdési Minisztérium kezdeményezésére - a Mûvelõdési Minisztérium költségvetésébe. Ehhez képest született egy olyan módosító indítvány, amely megtartja azt az elképzelést, hogy megszûnne elkülönített állami pénzalapként az Országos Tudományos Kutatási Alap, de áthelyezné ezt a Magyar Tudományos Akadémia költségvetésébe.

(9.50)

Ugyanakkor megemelné valamelyest ezt az összeget - bár messze nem kielégítõ mértékben -, és van egy olyan hatpárti módosító javaslat is, amely fenntartaná az Országos Tudományos Kutatási Alapnak mint elkülönített állami alapnak a mûködését.

Mi, szabaddemokraták, a magunk részérõl úgy véljük, hogy ez utóbbi megoldás lenne helyes, ha mind a kormány, mind majd az Országgyûlés támogatná, különös tekintettel arra, hogy - amint ezt itt hallottuk -, errõl nincs vita, hogy az OTKA mûködése, önállósága ne változzék. Ha viszont errõl nincs vita, akkor ennek az az adekvát mûködési módja, ha ez elkülönített állami pénzalap marad, és nem az, ha beolvasztjuk a költségvetésbe, a költségvetés valamely fejezetébe. Tehát úgy gondoljuk, hogy akkor helyes azt a módosító indítványt támogatni, amely fenntartja az OTKA önállóságát.

Hozzá kell tennem, hogy az államháztartási törvényben is elfogadtunk közösen egy olyan módosító indítványt, amely fenntartja azt a lehetõséget, hogy az OTKA elkülönített állami pénzalap legyen akkor is, ha a források többségét a költségvetés biztosítja, legfeljebb ilyen új elkülönített pénzalapot nem lehet létrehozni. Tehát a törvényes lehetõség megmaradt arra, hogy az OTKA ebben a formájában mûködjék.

Mi is úgy gondoljuk - sokakkal együtt -, hogy az OTKA rendkívül fontos ebben a formában is a magyar tudományos és elsõsorban az alapkutatás mûködtetésére; külön kérdés, hogy mennyibõl. Ezt fontosnak tartjuk 1996-ban is, és a következõ években is, de nem kevésbé fontosnak tartjuk, hogy törvényi garanciája is legyen ennek az önállóságnak, tehát érvényben maradjon az OTKA- törvény, elkülönített állami pénzalap maradjon az OTKA, és a Ház az erre vonatkozó módosító indítványt fogadja majd el. Ehhez kérjük a kormány jó szándékát és képviselõtársaink támogatását. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage