Karakas János Tartalom Elõzõ Következõ

KARAKAS JÁNOS (MSZP): Tisztelt Ház! Több indítvány célozta meg az agrártámogatások lefaragását mint forrást. Volt olyan, amelyik a fejlesztési forrásokból próbált volna átcsoportosítani - amit rendkívüli módon nehezményezett a mezõgazdasági bizottság és a szakma is. Engedjék meg, hogy ezt néhány szóval indokoljam.

Az egyik indokom az, hogy az ez évi mezõgazdasági MEA-pályázatokból a jövõ évet terhelõ rész mintegy 6-6,5 milliárd forint, és mivel úgy tûnik, az ez évi pályázati maradvány nem kerül vissza a tárcához, ez olyan mértékben szûkülhet le - különösen akkor, ha módosító indítványok is el akarnak venni belõle -, hogy a jövõ évben megkérdõjelezhetné a fejlesztési pályázatok komolyságát. Van, aki soknak találta az exporttámogatás 42 milliárdját; különösen felbátorodhattak azon is, hogy az "agrárosok" közül is többen adtak be belsõ átcsoportosításra javaslatokat.

Hadd mondjam: maga az exporttámogatás 42 milliárdja így látszólag soknak tûnik, bár hozzá kell tennem: ha a teljesítményeket nézzük, akkor azt mondom, talán-talán elégséges. Hogy mégis agrárosként mi is átcsoportosításokra adtunk be javaslatot - és személy szerint én is -, annak hadd magyarázzam meg az okait. Egyrészt az elõbb említett okok miatt is, de összességében amiatt is, hogy rendkívüli módon beszûkült a mezõgazdasági termelés, és most már az alapok újrateremtéséhez kell pénzt teremteni. Ebbõl adódóan vettem el én is módosító indítvánnyal az exporttámogatásból, és tettem át a fejlesztési támogatások sorába. Hiszen ha jövõt akarunk építeni, ha exportálni akarunk, akkor - bármennyire is kedvezõtlen ez az exportáló cégeknek és az élelmiszeripari cégeknek, - a jövõ érdekében ezt meg kell tenni.

Kisebb tételekre is adtam be én magam is módosítást - és mások is -, ami szintén a jövõ fejlesztését szolgálhatja és bizonyos alapokat teremthet. Az egyik ilyen, ami részemrõl be lett adva, a hitelszövetkezetek betétbiztosítási alapjának megteremtéséhez szükséges pénzösszeg, amire - önkritikusan elismerem - a 100 millió forint egy kicsit sok, induláshoz ennek a harmada is elég, viszont nem tudok egyetérteni azokkal a folyosói hangokkal, amelyek abszolút szükségtelennek tartják.

Én magam nagyon örülnék annak, ha ez elfogadásra kerülne, mert ezzel a mezõgazdaság, az agrártermelés amúgy is szûk forráslehetõségét, önerõs forrásteremtési lehetõségét lehetne bõvíteni. Lehet, hogy ez a profitorientált bankoknak kellemetlen - hiszen akkor a vidék nem a bankba adja be a pénzét, és nem kerül a városba vagy nem kerül kötvény formában a költségvetéshez -, viszont a helyi erõbõl történõ elmozdulást segítheti, és segíti a szövetkezést is, aminek, úgy érzem, nemcsak anyagi hatásai vannak. Tehát ilyen szemszögbõl is kell vizsgálni egy ilyen módosító indítványt.

De módosító indítvány született kisebb-nagyobb összeggel az információs rendszer kiépítésére is, ami, úgy érzem, hosszú távon - még akkor is, ha ezt az exporttámogatásból veszik el - az ágazat teljes jövõjét, így az exporttermelés jövõjét is szolgálhatja. Más irányú indítványom volt arra, hogy a mezõgazdasági alapok maradványa maradhasson a tárcánál. Remélem, hogy ez elõbb vagy utóbb kisebb-nagyobb részben befogadásra talál, hiszen ezzel talán lehetne csökkenteni azokat az átcsoportosított pénzeket, amit jómagam is megfogalmaztam az indítványomban. Köszönöm. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage