Körösfõi László Tartalom Elõzõ Következõ

KÖRÖSFÕI LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselõtársaim! A költségvetési törvényhez benyújtott módosító indítványok ajánlásának elsõ kötetében 204. számon szereplõ módosító indítványról szeretnék néhány gondolatot elmondani.

Ez a módosító indítvány az OTSH kezelésû speciális elõirányzatokon belül javasolna 45 millió forintot bizitosítani. Mirõl van itt szó? A 45 millió forintból 30 millió forint az olimpiai úgynevezett kvalifikációs versenyeken való részvétel biztosítását volna hivatott megvalósítani.

Mint ismeretes, a nyári olimpiai játékok rendkívüli világméretû jelentõségének növekedése következtében a részvételi lehetõség és a nevezési gyakorlat módosult, úgynevezett kvalifikációs elõversenyeken lehet biztosítani a részvétel jogát. Ilyen versenyekre jövõre is, 1996-ban is sor kerül, méghozzá számos sportágban, asztaliteniszben, evezésben, de olyan klasszikusan magyar sikersportágakban is, mint a kajak-kenu, amely Spanyolországban lesz, vagy az öttusa, amely az Egyesült Államokban lesz.

Az OTSH 1996. évre javasolt költségvetési elõirányzatai között szerepel az olimpián való részvételnek a támogatása, de nem szerepel az olimpiai kvalifikációs versenyeken való részvétel biztosítása. S miután a sport anyagi alapjai átfogó rendezésének hiányában a sportágak bevételei elég bizonytalanok, ezért rájuk támaszkodni, abban bízni, hogy õk fogják biztosítani a részvételt, nem nagyon várható. Itt az állami szerepvállalás mindenképpen szükséges lenne.

A 45 millió forinton belül 15 millió forintot pedig a minõsített sportolók felkészülésének támogatására kíván a módosító elõterjesztés fordítani. A minõsített sportolóknak fejenként szinte jelképes összeg juttatásáról van szó, ami eddig biztosítva volt. Maximum ötezer forint, de egy- és ötezer forint között változik, átlagban háromezer, és ez is adóköteles.

Úgy gondolom, ez a jelképes összeg, amely eddig, 1995-ben is biztosítva volt, és most, az 1996-os költségvetésben elvonásra kerül, mindenképpen szükséges támogatás lenne a minõsített sportolók felkészítéséhez.

Tisztelt Képviselõtársaim! Úgy vélem, az olimpia hazánknak azon kevés sikerágazatai közé tartozik, amely nemzetközi megítélésünket mindig egyértelmûen pozitívvá tette, és ezért a jövõ évi atlantai olimpián való sikeres, eredményes szereplés érdekében kérem, támogassák ezt a módosító indítványt. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage