Bogárdi Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

BOGÁRDI ZOLTÁN (MDF): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Nem tudom, Gráf képviselõtársam mit fogad el, mert ez nem derült ki. Az elején azt mondta, hogy támogatja, utána pedig felsorolt egy negyedórányi kritikát a mezõgazdasági támogatással kapcsolatban. Jó lenne, ha pontokba szedné, hogy mi az, amit elfogad, mert megmondom õszintén, elég sokat foglalkoztam a költségvetéssel, de ebbõl a hozzászólásból nem derült ki, hogy mi az, amit támogat.

Azt említette, hogy számháborút indítottam el. Nem, kérem, nem számháborút indítottam el, csak egyszerûen azt akartam bebizonyítani, hogy hazugok azok az elõterjesztések, amelyek a mezõgazdasági támogatás növekedésérõl beszélnek. És ha most figyelembe veszem a Pénzügyminisztérium tegnap elõterjesztett elvonási szándékát, akkor azt kell mondanom, hogy az 1994. évi agrártámogatáshoz képest '96-ban 6 milliárddal lesz kevesebb. Azóta természetesen volt 50 százalékos infláció - ezt tessék beleszámolni. Tehát azok az ígéretek, amelyek a kistermelõk úgymond védelmét támogatnák, az az integráció, ami az utóbbi idõben újabb varázsszó - ez mind-mind üres szó, ebbõl egy szó sem lehet igaz, mert a számok ezt nem támasztják alá.

Jelzem egyébként, hogy még egy ilyen támogatást, még egy ilyen integrációs akciót, mint amit itt a kormány elindított, valószínûleg a kistermelõk nem bírnak ki. A kistermelõk életteret szeretnének, nem egy felülrõl, hajdan volt figurák - nem akarom mondani a jelzõket - tervei alapján megszervezett, államilag irányított integrációt. Hagyni kell a kistermelõket integrálódni, és õk majd meg fogják szervezni az integrációjukat, csak azt, ami ezt megszervezhette volna - a falugazdász-hálózatot -, önök szétverték. Így tessék ezt nézni és így minõsítsék az én felszólalásomat számháborúnak. Köszönöm. (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage