Karakas János Tartalom Elõzõ Következõ

KARAKAS JÁNOS (MSZP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Én is Bogárdi úr azon felszólalásával szemben szólnék, amelyikben az integrációról beszélt.

A kormány integrációs elképzelését eléggé egysíkúan, és mondhatnám azt is: rosszindulatúan állítja be, egy-egy újságcikk vagy téves információ alapján. Hozzá kell tennem, hogy a kormány integrációs elképzelése nem az, amit Bogárdi úr mondott, bár nagyon sok emberrel találkoztam, akik az integrációban, mondjuk, a régi háztáji integrációt visszasírják. Tehát azért voltak a múltnak olyan elemei, amibõl érdemes ma is tanulni.

Kis Zoltán úr elmondta elõttem, hogy ez szektorsemleges lenne. Azt viszont, hogy az államnak ebben valamilyen szerepet kell vállalnia, azon túl, hogy elbírálja és a pénzt odaadja, gondolom, egyikünk sem vitathatja, hisz valahol a termelõket ösztönözni kell arra, hogy álljanak össze. Ebben a fajta szövetkezésben a termelõknek nem volt igazán gyakorlata, hiszen - a múltban vagy akár most is - ha 10 fillérrel akár a Bosnyák téren vagy most a Nagykõrösi úton drágábban el tudja adni a termékét, akkor sajnos ezt teszi. Ebbõl adódóan valamiféle integráló erõ igenis kell. Integráló erõ kell azért is, hogy akár elõzetesen a költségeit tudja finanszírozni a termelõnek, hiszen közösen ismerik a termelõi gondokat.

Tehát arra kérem Bogárdi urat, hogy amikor immár másodjára említette a kormány ezen elképzelését és tudta be egyes emberekhez kötve ezt az egészet, ezt felejtse el, s majd amikor ez ténylegesen a mezõgazdasági bizottság - és késõbb, gondolom, a Ház - asztalára kerül, akkor vitatkozzunk róla. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage