Szigeti György Tartalom Elõzõ Következõ

SZIGETI GYÖRGY (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! Az együttes ajánlás 117., 118. pontjában szereplõ két módosító indítványt szeretném indokolni. Ez a két indítvány az Országgyûlés fejezetét érinti, a 8. címben a 2. alcímet. Itt egy összeg szerepel a fogyatékosokat képviselõ és segítõ szervezetek támogatására.

A módosító indítványokat én nyújtottam be. A szociális bizottság bizottsági módosító indítvánnyá alakította, bizottsági módosítás rangjára emelte. Ez a módosítás két dolgot céloz meg: az összeg felosztására tesz javaslatot, s ezen kívül az összeg szerény emelését indítványozza.

Hogy miért ismétlem meg az érveket, amelyeket a bizottságban elmondtam? Az ösztönöz erre, hogy az ajánlásból kitûnõen a módosító javaslatokat két bizottság - a szociális és a költségvetési bizottság - támogatta, az elõterjesztõ viszont felemásan nyilatkozott: több bizottság elõtt nem támogatta, a költségvetési bizottság elõtt támogatta a javaslatot. Én ennek a bizonytalanságnak a feloldására szeretnék érveket felhozni.

Elõzményként el kell mondanom, hogy az elmúlt években, '92 óta ezek a szervezetek a támogatásukat a költségvetésben nevesítve, konkrét elõirányzatként kapták meg. A jövõ évi költségvetés tervezetében ezt az összeget a javaslat egy összegben jelöli meg, azzal, hogy ezt az összeget szintén erre a célra kell fordítani és fel kell osztani a szervezetek között.

Érthetetlen számomra, hogy miért tesz ilyen javaslatot az elõterjesztõ, amikor úgy tûnik, hogy az egyesülési jogot akarja kiterjeszteni, azonban ha közelebbrõl megvizsgáljuk a kérdést, nem errõl van szó. Áll ez általában, és az indokolás erre utal: hogy egy pályázat után elnyerhetõ összegért több szervezet versenyez, és akkor a feladatokhoz igazodóan lehet szétosztani az összeget. Ez állhat így, mondjuk, a környezetvédõ, a kulturális szervezeteknél. Más a helyzet a fogyatékosokat tömörítõ szervezeteknél. Itt önkéntes a tagság, azonban mégis egy nagy motiváció a sorsközösség és ez kényszert jelent, hogy ebbe a szervezetbe tömörüljenek. Erre rájöttek ezen szervezet tagjai. 60-70 év, sõt még ennél hosszabb tapasztalat bizonyítja azt, hogy egyesülve tudják csak érdekeiket megjeleníteni, közös szükségleteiket kielégíteni. Sajátos funkciókat töltenek be: az érdekvédelem mellett állami feladatokat átvállalva nyújtják azokat a szolgáltatásokat, amihez más állampolgár a hétköznapi élet során hozzájuthat.

Joggal tehetõ fel a kérdés: miért gondolnánk, hogy helyettük ezt el tudnánk dönteni, illetõleg miért tettem ilyen javaslatot?

Ezek a fogyatékos szervezetek kerestek meg bennünket, a bizottság tagjait - köztük engem is - és létrejött egy konszenzus ezen összeg felosztására. Olyan szervezetekrõl van szó, amelyek egyedül léteznek az országban, akár a hallássérülteket, a mozgássérületeket vagy a látássérülteket tekintjük. Rájöttek ezen szervezetek, hogy ez az ország szegény ahhoz, hogy párhuzamos szervezeteket tarthasson fenn ilyen kérdésben, hatékonyan csak így tudnak mûködni és ez az ésszerû gazdálkodás.

(11.50)

Õk megegyeztek, konszenzus van közöttük, és ezt írásban rögzítették is.

Én erõszakoltnak tartom azt, hogy ezek után mégis bizottsági döntést kényszerítsünk ki az ügyben, amikor az érintettek között a konszenzus megvan. Ez nem annyit jelent, hogy nem kell ezeket a feladatokat áttekinteni. Régóta kérik õk is, hogy valami módon tekintse át tevékenységüket az állam, tekintse át a költségvetés, és a feladatokhoz igazodóan nyújtson nekik támogatást. Azt hiszem, erre az elkövetkezõ évben lehetõség lesz, akár egy számvevõszéki vizsgálattal a közpénzek felhasználását illetõen, de biztos, hogy nem alkalmas az, hogy egy rövid ideig mûködõ grémium ilyen kérdésekben véleményt tudjon nyilvánítani.

A javaslat másik célja az, hogy egy szerény emelést irányozzon elõ. Ezek kicsi szervezetek, belsõ tartalékaikat az elmúlt években teljesen felélték, nem tudnak újabb forrásokat teremteni, vannak olyan költségek - energia, egyebek -, amelyek rugalmatlanok és érintik õket. Tehát szükséges, hogy támogatásuk reálértékét legalább részben megõrizzük.

Kérem az elõterjesztõt, hogy támogassa ezeket a módosító javaslatokat. Úgy vélem, az a helyes álláspont, amit a költségvetési bizottság foglalt el. Képviselõtársaimat is arra kérem, hogy támogassák ezt a módosító javaslatot.

Köszönöm. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage