Hegyi Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

HEGYI GYULA (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Sasvári Szilárd képviselõtársam hozzászólására szeretnék két vonatkozásban reagálni.

Az egyik az a kérdés, hogy a személyi jövedelemadóból az állampolgárok önként adakozhatnak különbözõ célokra, amennyiben föltüntetik azt, ahová el kívánják azt juttatni. Én egyetértek képviselõ úrral abban, hogy ezt a történelmi egyházak ilyen formában idén nem támogatják. Az persze nem áll, hogy nem történt konzultáció. Konzultáció történt, és az egyházak véleménye az volt, hogy nem helyeslik ebben a formában bevezetni ezt a rendszert. És ezt nem is a kormány terjesztette elõ, hanem néhány kormánypárti képviselõ, úgyhogy ebbõl még nem következik, hogy ez a kormányzat álláspontja.

Itt más szempontok is felmerülnek. Például az a szempont, hogy a magyar állampolgárok vallási alapon történõ komputeres nyilvántartása nyilvánvalóan sok aggályt vet föl, amelyet a költségvetési vitában aligha tudunk megoldani. Ezt a kérdést tehát helyesebb lenne a következõ év folyamán átgondoltan rendezni, és egy jó szabályozást kialakítani erre.

Általánosságban azt tudnám mondani, hogy amely kívánságokat a képviselõ úr felsorolt, gondolom, mindannyian egyetértünk, hogy még sok százmillió forint kellene a földhivatal számára, hogy ne piaci, hanem annál alacsonyabb hitelek lehessenek a lakásépítésnél; ahogy a képviselõ úr nagyon eufemisztikusan fogalmazott: anyagi megerõsítésre kerüljenek a különbözõ intézmények - gondolom, az adófizetõk által -, hogy támogatni érdemes nagyon sok nemes kezdeményezést. Nem hiszem, hogy volna egyetlen ember e Házban, aki cáfolná ezek szükségességét. Csak az a probléma, hogy az a társadalmi rendszer, amelyben élünk, a piacgazdaság, valamilyen módon arról próbál szólni, hogy egyre inkább mégiscsak piaci körülmények, piaci hitelek érvényesülnek; hogy az adófizetõk pénzébõl hosszú távon legalábbis egyre kevesebb közkiadást lehet finanszírozni, hiszen szeretnénk majd egyszer elérni azt, hogy minél több intézmény önmagát tartsa el.

Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage