Lendvai Ildikó Tartalom Elõzõ Következõ

LENDVAI ILDIKÓ (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársaim! Én is a személyi jövedelemadó 1 százalékát érintõ módosító javaslatok ügyében kértem kétperces reagálásra módot. Tudniillik én biztos vagyok benne, hogy itt mindenki nagyon figyel, és éppen ezért érzem szükségesnek azt, hogy ne csak ennek a javaslatnak az egyetlen vitatott és vitatható eleme maradjon meg a fejünkben.

Egy olyan módosítójavaslat-csokorról van tudniillik szó, amely a kormányprogramnak megfelelõen módot adna az állampolgárnak arra, hogy személyi jövedelemadójának 1 százalékáról közvetlenül rendelkezhessen a tekintetben, hogy ezt milyen közcélra kívánja használni. Rendkívüli jelentõséget tulajdonítottunk és tulajdonítunk mindnyájan ezeknek a módosító javaslatoknak. Talán ezért volt az, hogy a kulturális bizottság valamennyi idevonatkozó javaslatot egyhangúlag megszavazott. Oly sokszor hangzik el tudniillik a kérdés - talán némileg malíciózus kérdés - az állampolgárok részérõl, hogy mi az ördögöt csinálunk mi az õ adójukkal, hogy szimbolikus jelentõségét is éreztük annak az állampolgári felelõsség és tudatosság szempontjából, hogy akármilyen kis részérõl, de közvetlenül mondhassa meg, hogy mire fordíttassék.

Az eredeti módosító javaslat a közalapítványokat és néhány nagy alapot jelölt meg azok között a célok között, amit az állampolgár megjelölhet. Ezek között tehát nem szerepeltek az egyházak és a társadalmi szervezetek. Egy kapcsolódó módosító indítványunk valóban a társadalmi szervezeteket és az egyházakat is szerepeltette a felsorolt célok között; szeretném azonban megjegyezni, hogy ez semmiképpen sem jelentett volna kárt sem az egyházak, sem a társadalmi szervezetek eddigi költségvetési ellátásában - egy többletet biztosított volna!

Természetesnek tartom, hogy éppenséggel az emberi jogok szempontjából, amire Hegyi Gyula képviselõtársam utalt, ezt is egyeztetni kell. Föl szeretném azonban hívni a figyelmet arra, hogy még ebben a kapcsolódó módosító indítványban is az APEH-nek az a kötelezettsége szerepel, miszerint 30 nappal a beérkezõ nyilatkozatoknak megfelelõ intézkedések megtétele után meg kellett volna semmisíteni ezt a rendelkezést, tehát semmiféle nyilvántartás az állampolgároknak nem is vallásáról, hanem az így megjelölt támogatási szándékáról nem lett volna.

Ezzel együtt, értve ezeket az aggályokat... (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a hozzászólási idõ leteltét.).., amelyeket Sasvári Szilárd képviselõtársam megemlített, beadtunk egy bizottsági módosító indítványt is... (Az elnök ismét megkocogtatja a poharát.).., amely az 1 százalék fölötti rendelkezés lehetõségét megadja, de a célokat késõbb határozza meg.

Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage