Varga Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Igyekszem elnök úr intencióját mindenképpen figyelembe venni, de kérem ön is vegye figyelembe, hogy olyan tételrõl tárgyalunk, ami érinti a költségvetési törvényjavaslatot. Az szja törvény módosítása érinti a költségvetés bevételi oldalát... (Bauer Tamás: De nem az ideit!)... méghozzá pontosan 3,8 milliárd forinttal.

Néhány olyan gondolatot szeretnék elmondani, amire Pokorni Zoltán már utalt korábban. Önmagában a javaslat jó, szerintünk is helyes célt tûzött ki, ennek ellenére a megvalósítás konkrét formája nem kielégítõ. Egyrészt már korábban utaltam rá, hogy a bevételi oldalon ez 3,8 milliárd forintot érint. (Hodosán Róza: '97-re!) Tehát nem értjük, hogy amikor a kormány anyafarkasként védi a bevételi és a kiadási tételeket ebben a költségvetésben, akkor 3,8 milliárd forintról miért nem folytatott komoly elõzetes véleménycserét. Ez a javaslat érint több törvényt is. Módosítani kellene például az adózás rendjérõl szóló törvényt, hiszen az APEH körét olyan módon módosítja ez a javaslat, amely más törvényeket is érint. Ez sem jelentkezett e javaslatnak a beadásánál. Nem egészen értjük, mi van akkor, ha a javaslat szerint ugyan az Országgyûlés elnöke veszi fel erre a listára a különbözõ szervezeteket, ha az Országgyûlés elnöke megtagadja a listára való felvételt. Akkor mi történik, akkor hogyan lehet majd az adónkon keresztül ezt a támogatást megvalósítani.

Jó néhány tisztázatlan probléma van még. Többek között például az, hogy ha valaki mondjuk öt szervezetnek kívánja '96-ban vagy '97-ben ezt az 1 százalékot elküldeni, akkor ennek hogyan történik a regisztrációja. Megoldatlan kérdés ennek az ellenõrzése. Nem tudjuk, ki végzi ezt, hiszen nyilvántartást az APEH errõl nem vezethet és így tovább és így tovább. Úgy látjuk, hogy a javaslat jó, ennek elõzetes egyeztetésére hosszabb idõ kell, és talán '97-tõl ezt valóban meg lehet majd valósítani. (Hodosán Róza: Akkor tervezik!) Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage