Szilágyiné Császár Terézia Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZILÁGYINÉ CSÁSZÁR TERÉZIA (KDNP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! Kicsit rendhagyó módon nem azzal kezdem hozzászólásomat, hogy a saját módosító indítványaink mellett érveljek, hanem két, kormánypárti képviselõ által benyújtott módosító indítvány ellen szeretnék érvelni.

Az egyik a Göndör István képviselõtársam által benyújtott módosító javaslat, amely azt kéri, hogy az Országgyûlés hatalmazza fel a kormányt arra, hogy a bankrendszer mûködõképességének biztosítása érdekében 10 milliárd forint értékben államkötvényt bocsásson ki. Akár meg is nyugodhatnék, mert az illetékes bizottságok egyike sem támogatta ezt a módosító indítványt. A gondom csupán ott van, hogy az elõterjesztõ képviselõje a két fõbizottságban támogatta. Meg kell kérdezzem, hogy az elõterjesztõ jelen lévõ képviselõje elõtte miért nem konzultált pénzügyminiszter úrral, aki hivatalba lépésekor itt, e Házban igen keményen kijelentette, hogy minden nyomásnak, kérésnek ellen fog állni, és vissza fog utasítani mindenféle banktámogatást, bankkonszolidációs kísérletet. No, persze zárójelben mondom: akkor még mi sem tudtuk, hogy az õ bankját elõtte azért konszolidálták néhány milliárd forinttal. De remélem, hogy ez utóbbi álláspontját ma is érvényben tartja, ezért tehát azt kérem kormánypárti képviselõtársaimtól - egyetértve a Francz Rezsõ által elmondottakkal is -, hogy ne a bankok mûködõképessége miatt aggódjunk, ne azokat támogassuk, hanem az önkormányzatok, a mezõgazdaság, a termelõk és a családok mûködõképességét támogató módosító indítványok mellett nyomják meg az igen gombot.

A másik módosító javaslat az, amit dr. Csikai Zsolt képviselõtársam - sajnálom, hogy nincs itt - nyújtott be. Azt javasolja, hogy az 1996-ban újonnan elvállalásra kerülõ egyedi kezességek együttes összege a kiadási fõösszeg 1 százaléka helyett nõjön meg 2,5 százalékra, ami 30 milliárd forintot jelentene. Kérdéseim lennének ezzel kapcsolatban, s félelmeimnek és aggályaimnak szeretnék hangot adni. Mik lehetnek azok az újonnan elvállalásra kerülõ egyedi kezességvállalások? Mi célt szolgálna ez a 30 milliárd forint? Félelmemnek adok hangot, hogy véletlenül nem egy bújtatott bankkonszolidációs támogatásról van-e szó, amely lehet, hogy majd utólag fog újra kiderülni. Azt gondolom, ezt a szégyent nem vállalhatja fel sem a kormány, sem a szemben ülõ kormánypárti képviselõk.

Kérem tehát önöket, hogy ezt a két módosító indítványt - különös tekintettel kérem az elõterjesztõt a pénzügyminiszter korábbi állásfoglalását illetõen - ne fogadják el és ne támogassák.

Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage