Lamperth Mónika Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LAMPERTH MÓNIKA (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Varga Mihály képviselõtársam többek között abból a szempontból is elemezte a költségvetéshez beadott fideszes módosító indítványokat, hogy azok közül hányat fogadott be a kormány, illetve hogy mi lett az elgondolások késõbbi sorsa.

Azt gondolom, hogy egy-egy kérdésnél, így például a hto-nál is - amelyrõl részletesen beszélt képviselõtársam - igazából nem az a döntõ kérdés, hogy kormánypárti vagy ellenzéki képviselõk módosító indítványa alapján születik a döntés, hanem az a fontos, hogy valóban azokhoz kerüljön a hto-kompenzáció, akik tüzelõolajjal fûtenek.

Csak a pontosság kedvéért szeretnék emlékeztetni arra: a szocialista képviselõcsoport elismerte azt, hogy a '95-ös kompenzáció szétosztása nem volt jó, nem volt szakszerû, és ezért súlyos hátrány érte azokat, akik hto-val fûtenek. Már akkor is többen kifejtettük - én magam is a napirend elõtti vitákban elmondtam -, hogy a szocialista képviselõcsoport nem tudja elfogadni a kormánynak azt az álláspontját, hogy az 1996-os költségvetésben ne szerepeljen a hto-kompenzáció, és szocialista képviselõtársaim a Jauernik István és mások által jegyzett módosító indítványban 10 milliárd forintot javasoltak erre elkülöníteni. Jelen pillanatban úgy tûnik, hogy az egyeztetõ eljárások során a kormány ebbõl 7 milliárdot fogadott el.

Azt gondolom, egyetértés van közöttünk abban, hogy a '95-ös szétosztás nem volt jó; úgy tûnik, egyetértés van közöttünk abban is, hogy '96-ban egy bizonyos összegben szükség van erre a hto-kompenzációra, azonban nézetkülönbség van közöttünk abban, hogy ennek a felosztása az önkormányzatokon keresztül hogyan történjen.

A hátralévõ tíz másodpercben nem tudom kifejteni azt, miért értek egyet azzal, hogy az önkormányzatoknak kell hogy legyen döntési kompetenciája a hto- felhasználásban, és ne kötött pénzként adjuk oda. Azt gondolom, ennek számos elõnye van, és furcsállom, hogy pont a Fidesz érvel egy olyan megoldás mellett, amely szigorúan pántlikázott pénzt jelent, ahelyett, hogy az önkormányzatoknak szabad döntési kompetenciája legyen abban, hogy a hto-val fûtõk között ki az, aki valóban rászorul, és lakásfûtés céljára használja fel ezt a támogatást.

Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage