Varga Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Igaza van Lamperth Mónikának abból a szempontból, hogy a rendszer, a felhasználás talán jövõre jobb lesz, mint az idén volt.

Azonban azt hiszem, hogy félreértette a szavaimat, én nem azt kifogásoltam, hogy ez az önkormányzatokon keresztül kerül kifizetésre, én azt kifogásoltam, hogyha már egy pántlikázott pénzt adunk az önkormányzatoknak, amit csak hto- val fûtõk használhatnak fel, akkor nem célszerû szerintem, hogyha az önkormányzat, mondjuk egy szûkülõ, egy hiánnyal gazdálkodó költségvetése kapcsán ebben a kérdésben szabad kezet kap. Akkor már valóban azokat kompenzálja, akik rászorulnak, akik valóban tüzelõolajjal fûtenek, s mondjuk ne a munkanélkülieket vagy a szociális helyzetük miatt rászorulókat támogassa ebbõl a pénzbõl. Azt tegye meg más pénzbõl. Abból a pénzbõl, amely a hto kiváltására jött létre, kompenzálja ezt a területet.

Juhász Pál képviselõtársamnak teljes mértékben igaza van. Valóban, az õ szavai mögött is az húzódik meg, hogy tudjuk-e az újraelosztás arányát csökkenteni vagy sem.

Én azt hiszem, hogy ennek több útja, módja lehetséges. Azt nem tartom jó útnak, hogy amikor csökkenteni próbáljuk a kiadásokat, ugyanakkor növeljük a bevételeket. Az adómérték emelése, az adónövekedés ezt jelenti. Ezzel érdemben, nagyságrendileg nem tudjuk csökkenteni az újraelosztás arányát. A megoldás az volna, ha az adómértéken is tudnánk valamit csökkenteni. Gondolom, emiatt nem támogatja most az SZDSZ frakciója az adótáblát. Én remélem, hogy az újraelosztást úgy tudjuk majd csökkenteni, hogy nemcsak a kiadási oldalon teszünk lépéseket, hanem a bevételi oldalon is. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage