Hack Péter Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HACK PÉTER (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Szeretném jelezni, hogy a magam részérõl én is visszautasítok az Alkotmánybírósággal szembeni minden durva támadást. Meggyõzõdésem azonban, hogy ilyenrõl nem volt szó az elmúlt idõkben sem.

Az Országgyûlésben ülõk többsége nem ismeri azokat az írásokat, amelyekre Kónya Imre hivatkozott. Azokból az írásokból meglehetõsen nagy fantáziával lehet durva támadásokat kiolvasni.

Csak a magamra vonatkozó részekre szeretnék utalni. Az én megjegyzésem a Magyar Nemzetben egy hónappal ezelõtt megjelent publicisztikára reagált. Hozzáteszem, hogy szerintem a jogászoknak feladata kifejteni a véleményüket minden közjogi intézmény sorsáról.

(15.10)

Ezért én nem minõsítem az Alkotmánybíróság elleni támadásnak azt, hogy az elnök megválasztásának módjáról szó van. Szeretném leszögezni, hogy én a magam részérõl egyáltalán nem értek egyet azzal, hogy az Országgyûlés kétharmadának kellene az Alkotmánybíróság elnökét megválasztani. Ez nem az én véleményem, tehát Kónya Imrének velem szemben ebben a kérdésben nem kell megvédenie az Alkotmánybíróságot.

Másik két megjegyzésem, amit én egy interjúban elmondtam: szerintem alkotmányos kötelezettség az, hogy feltegyük ezeket a kérdéseket. Az Alkotmánybíróság döntése mindenkire kötelezõ. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az Alkotmánybíróság egészének tevékenységérõl nem lehet véleményt nyilvánítani. Én két ügyet említettem: hat éve húzódik az, hogy az Alkotmánybíróságnak nincs ügyrendje, ebbõl a hat évbõl négy évig az MDF töltött be minden olyan pozíciót, amely ezen a helyzeten változtathatott volna. Ez nyilván azt mutatja, hogy ez nem egy egyszerûen megoldható kérdés, errõl beszélni kell, és ebben a ciklusban ezt az immár hat éve tartó alkotmányos mulasztást pótolni kell, és kell ügyrend.

Felvetettem azt, hogy a törvényhozók úgy döntöttek, hogy az Alkotmánybíróság elnöke és a Legfelsõbb Bíróság elnöke - két, a mindenkori kormányzattól és a parlamenttõl független személyiség - azonos jogállással rendelkezik, azonos a javadalmazásuk is. Ennek ellenére 1994-ben az Alkotmánybíróság elnökének a javadalma 1 millió 170 ezer forinttal meghaladta a Legfelsõbb Bíróság elnökének a javadalmát.

Ezek a jog szerint rendezendõ kérdések, amiket persze nem itt két percben kell megbeszélni, mert erre ez a hely alkalmatlan.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage