Szájer József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZÁJER JÓZSEF (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Ennek a Háznak a falai között már néhány hónapja egy alkotmányozási folyamat zajlik, amelynek keretében mód van arra, hogy végiggondolják a képviselõk és az egész Ház az alkotmányozás további lépéseit. Ennek megvan a normális üteme, ennek következtében azt gondoljuk, hogy az Alkotmánybíróságra vonatkozó résznek a kiemelése, bármifajta javaslat, amely arra irányul, hogy külön kezeljük ezeket a kérdéseket, politikailag mindenképpen kényesnek minõsíthetõ. Vagyis a Fidesz-Magyar Polgári Párt minden olyan javaslatot, amely ebbõl a konszenzussal folyó alkotmányozási folyamatból szeretné kiemelni az Alkotmánybíróság kérdését, kifejezetten zsarolásnak és megfélemlítésnek tekint.

Ez egyébként nem lenne az elsõ alkalom. Bokros Lajos lemondási javaslata is erre utal. Õ egyébként eddig sem mutatkozott az alkotmányosság bajnokának, általában a törvények betartásával is gondja volt, hiszen annak idején, amikor a 12 milliárdos ügyben egy kormányhatározatra hivatkozott egy törvénnyel szemben, az szintén nem a jogállamiságnak a példája volt. De a mostani nyilatkozata minden eddigin túlment, ennek következtében kifejezetten megfélemlítésnek tekinthetõ az a tény, hogy Bokros Lajos a hivatalában maradt. Hiszen az volt a feltétele, hogy az Alkotmánybíróság jogait korlátozzák! Bokros Lajos a hivatalában maradt, azt mind a két kormányzó párt ilyen értelemben üdvözölte.

Egyébként, mint említettem, a megfélemlítésnek nem ez lenne az elsõ esete a Magyar Országgyûlés, illetõleg ennek a koalíciónak a történetében. Annak idején, amikor a stabilizációs törvény ellen a katolikus püspöki kar nyilatkozata elhangzott, a pótköltségvetésben azonnal megjelent az egyházi hivatalok gépjármûveinek a megadóztatása, tehát egy pluszteher. Hasonló zsarolás tárgya jelenleg az Alkotmánybíróság is, és ez a Fidesz számára elfogadhatatlan. Kérem, hagyják abba ezt a politikát!

Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage