Dornbach Alajos Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DORNBACH ALAJOS (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Már csak azért is szólok - és nemcsak frakcóvezetõ-helyettesként -, mert Kónya Imre megszólított.

Visszautasítom azt a gyanúsítást, hogy kerékkötõje lettem volna a jelöltállításnak! De bevezetõül annyit - néhányan már elmondták -, hogy az Alkotmánybíróságról szóló törvény igen sok tekintetben hiányos, maga az Alkotmánybíróság is évek óta szorgalmazza ennek a módosítását; az elõzõ parlamentet négy éven keresztül terhelte ezért felelõsség.

Én több mint három hónappal ezelõtt a Népszabadságban egy újságcikkben tárgyailagosan, minden indulattól és minden politikai összefüggéstõl mentesen leírtam, hogy az Alkotmánybíróság állandóan a politikai gyanúsítgatások kereszttüzében marad, amíg nem szabályozzuk azokat a kérdéseket, amelyek szabályozásra szorulnak. Pontosan a politikai támadásokkal szembeni védelem igényli azt, hogy az Országgyûlés a hat éve fennálló mulasztásos alkotmánysértést orvosolja, és alkossa meg azt a törvényt, amely az Alkotmánybíróságról szóló törvény szerint kötelezettsége.

Ami a jelölés kérdését illeti: én elég felháborítónak tartom, hogy a sajtó megírhatta - valakik kiszivárogtatták -, hogy a jelölõbizottságban kiknek a személyére tettek különbözõ képviselõcsoportok javaslatot, ugyanis a jelölõbizottság munkája nem nyilvános, pontosan a jelöltek személyiségi jogai védelme érdekében.

(15.20)

De ha már Kónya Imre engem megnevezett, hogy a jelölõbizottság munkáját nehezítem, és minthogy a sajtó minden orgánuma megírta, hogy ki az a jelölt, akinek a jelölése kérdésében nincs egyetértés: Pokol Béla megválasztását természetesen a két koalíciós pártnak a bizottságban mûködõ delegátusa ellenezte, és hitem szerint ellenezni fogja, amíg a képviselõcsoportok ezzel egyetértenek, mert Pokol Béla elkötelezett pártpolitikus. (Dr. Kövér László: Jaj, ne..!) Minden tiszteletem az övé mint jogtudósé, nem bírálom jogtudósi tevékenységét, de nem tartom helyénvalónak, hogy egy elkötelezett pártpolitikus az Alkotmánybíróságba kerüljön. (Az elnök poharát megkocogtatva jelzi a felszólalási idõ leteltét.)

Ha tehát nem változtatjuk meg a jelölés szabályait, akkor egy év múlva az Alkotmánybíróság mûködésképtelenné válik a kötelezõ nyugdíjazások folytán. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage