Csiha Judit Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSIHA JUDIT igazságügyi-minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! Többször elhangzott már e Ház falai között és a tömegkommunikációban is, hogy a kormány sem most, sem máskor semmiféle támadást nem indított és nincs is szándékában indítani az Alkotmánybíróság ellen, sõt, az Alkotmánybíróság határozatait mindig és minden körülmények között tudomásul veszi és azokat tiszteletben tartja.

Nem lehet azonban elvitatni a kormánytól - és másoktól sem - azt a jogot, hogy az utóbb alkotmányellenesnek találtatott döntések körülményeit és azokat az indokokat, hogy miért nem volt a kormány számára elõre látható a késõbb bekövetkezett döntés, ismertesse. Ezért adtunk hangot azon véleményünknek, hogy a korábbi döntések és indokaik nem adtak kellõ alapot azokra a következtetésekre, amelyekre utóbb az Alkotmánybíróság jutott. Azt a jogát sem lehet a kormánynak elvitatni, hogy megismertesse a társadalommal, az emberekkel azokat a várható, lehetséges döntéseket, amelyek az alkotmányos megoldás érdekében meg kell hogy szülessenek.

Ezeket a gondolatokat elmondta egyébként az ország nyilvánossága elõtt a miniszterelnök úr is. Azt azonban, hogy Bokros Lajos mire gondolt pénzügyminiszterként és Bokros Lajosként, amikor a szuverenitás visszaszerzésérõl beszélt a televízióban, én nem találnám ki helyette. Erre a választ nyilván a kérdés felmerülése okán õ maga meg fogja adni.

Ami pedig a lakáshitelkamatokkal kapcsolatos alkotmánybírósági döntést illeti, én természetesen tudom, hogy ennek az utóbbi kezdeményezõje Torgyán József volt, a Független Kisgazdapárt elnök-frakcióvezetõje, de az eredeti ötlet Petrasovics Annától származott. Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage