Kuncze Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! A megszólalás kapcsán elõször is le kell szögeznem, hogy én gátlástalan dolognak azt tartom, ha mások tragédiájából valaki politikai tõkét kíván a maga számára kovácsolni. (Taps a kormánypártok, valamint a Kereszténydemokrata Néppárt és a Fidesz padsoraiban. - Dr. Torgyán József: Ugyan, ugyan! Gusztustalan! - Derültség a bal oldalon.)

Ami Torgyán képviselõtársunk "ugyan, ugyan"-megjegyzését illeti, itt arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy a halálbüntetést az Alkotmánybíróság törölte el... (Derültség és taps a bal oldalon.)... 1990-ben. Ennyit arról, hogy milyen elvi politizálást folytat Torgyán József képviselõtársunk - ezt más néven a "kifordítom-befordítom" összefüggésben lehet emlegetni. (Derültség.)

Ami Torgyán József egyéb állításait illeti: 1994-ben '93-hoz képest csökkent az életellenes bûncselekmények száma; 1995-ben pedig az év eddig eltelt idõszakában - '94 azonos idõszakához viszonyítva - tovább csökkent ezen bûncselekménytípus száma.

(15.30)

Így tehát nem igaz az az állítás, amit Torgyán József képviselõtársunk mond egy tragikus, újabb bûncselekményhullámról. Természetesen az élet kioltása olyan bûncselekménytípus, amelybõl egy is sok. Azonban ezen sajnálatos, tragikus ügyek kapcsán nagyon szerencsétlen dolog pánikot kelteni ebben az országban. A halálbüntetés soha nem oldotta meg ezt a kérdést, ellentétes az európai jogfejlõdéssel, ellentétes mindazon nemzetközi egyezményekkel, amelyeket Magyarország aláírt.

Torgyán József felszólalásában egy megnyugtató elemet találtam; azt mondta, hogyha kormányra kerülnek, akkor lesz halálbüntetés. Azt gondolom, hogy még egy ideig nyugodtak lehetünk ez ügyben. (Nagy taps és derültség a kormánykoalíció padsoraiban.) Köszönöm a figyelmet.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage