Varga Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! A Fidesz-Magyar Polgári Párt parlamenti frakciója úgy véli, az ország nemzetközi megítélése szempontjából sem közömbös, hogy a gazdasági rendszerváltásnál a magán- és az állami tulajdoni arány változása milyen módon megy végbe.

Valamennyien azt szeretnénk, ha ez a folyamat, nevezetesen az állami tulajdon privatizálása, szabályozott módon, a törvényi elõírások betartásával, s a nyilvánosság számára is követhetõ módon történne meg.

Ezért tartjuk sajnálatosnak, hogy most napirend elõtt kell felhívnunk a figyelmet egy privatizációs ügyre annak reményében, hogy ezzel talán elejét tudjuk venni a további visszaéléseknek.

Mirõl van szó, tisztelt Ház?

Az Állami Vagyonkezelõ Szervezet nyilvános, egyfordulós pályázatot hirdetett meg a Dunapack Rt. 60 százalék, állami tulajdonban lévõ részvényeinek eladására. A pályázat benyújtásának határideje 1995. augusztus 30-a volt. A pályázaton öt pályázó indult, ám a döntéssel megbízott értékelõ bizottság a beérkezett pályázatok egyikét sem tartotta elfogadhatónak. Az elutasítások mellett javasolták, hogy zárt pályázat kiírására kerüljön sor, 30 napos beadási határidõvel.

Ezek után teljesen váratlan és meglepõ fejlemény volt, hogy hat nap múlva az ÁVP Rt. Igazgatótanácsa 139/1995. szeptember 6-ai határozatában az egyik, korábban érvénytelenül pályázó osztrák céget nyilvánította gyõztesnek. Történt mindez úgy, hogy a gyõztesnek nyilvánított cég az elõzetesen megkövetelt feltételek közül egyiknek sem tett eleget. Nem vállalta sem az exportpiacok bõvítését, sem a foglalkoztatás jelenlegi szintjének megtartását. Sõt, éppen ellenkezõleg: a nyertes cég profiltisztítás címén a vállalat egy részétõl meg kíván szabadulni, ami létszámleépítést és gyárbezárást jelent.

Ez nemcsak feltételezés, tisztelt Ház akkor, hogyha tudjuk, hogy ez az osztrák cég korábban bezáratta, bezárta a Szolnoki Papírgyárat, és közel félezer embert küldött el munkanélküli-segélyre.

A dolgok jelenlegi állása szerint tehát az ÁVP Rt. saját döntését sem tartotta be, olyan cégnek adta el a Dunapack többségi részét, amely gyárbezárásban, létszámleépítésben jeleskedett, vagyis az ÁVP Rt. a hazai érdekek feladásával jogszabálysértõen ad el állami tulajdont.

Tisztelt Ház! A Fidesz-Magyar Polgári Párt parlamenti frakciója úgy ítéli meg, hogy ez az eljárás etikátlan, hiszen a vagyonkezelõ szervezet a saját játékszabályait is felrúgja, árt az ország nemzetközi megítélésének, hiszen az eljárás során komoly külföldi befektetõket riasztottunk el, és nincs semmi garancia arra, hogy a jövõben ilyen esetek ne forduljanak elõ.

Ettõl fogva a privatizációs folyamatot nem a nyilvánosság és átláthatóság jellemzi, hanem a szubjektív, egyéni érdekeken múló, minden valós alapot nélkülözõ döntések sorozata.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage