Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Igen tisztelt Képviselõtársaim! Varga Mihály képviselõtársunk egy konkrét, jogos kérdést és kérést vetett fel, hogy az ÁVP Rt... (Felzúdulás. - Közbeszólások: Nem ÁVP Rt.)... önmaga elõírásaival is szemben lévõ privatizációs eljárását minõsítse a privatizációt felügyelõ miniszter, mondjon véleményt, hogy vajon lehetséges- e, megengedhetõ-e, hogy olyan szervezet vásároljon meg magyarországi vagyont, amely a korábbi vásárlásai során gyárleépítéssel és létszámleépítéssel növelte a magyar állam gondjait.

Én úgy hiszem, a kérdés rendkívül egyszerû volt, és a privatizációs minisztertõl el lehetne várni, hogy erre a kérdésre megfelelõ választ tudjon adni. Ha ugyanis ez a cég, amely most vevõként lépett fel, korábban valóban gyárleépítõ és létszámleépítõ volt, ebben az esetben nem vásárolhatta volna meg a most meghirdetett pályázaton szereplõ vagyontárgyat, ebben az esetben a miniszter úrnak egyetlenegy bejelentenivalója lett volna: hogy a törvényességi vizsgálat kapcsán ezt az ügyletet hatálytalanítja.

(15.50)

Én úgy gondolom, hogy erre nem lehet várni addig, amíg a privatizációs visszaéléseket vizsgáló bizottság a parlamentben feláll. Mert a Független Kisgazdapárt számos esetben kijelentette, hogy semmiféle önellenõrzést, semmiféle vizsgálati tények elkenését a Független Kisgazdapárt nem engedélyezi, ehhez nem járul hozzá. (Derültség a bal oldalon.) Mi az ilyen eljárásokról a jövõben is lerántjuk a leplet. Ezért most a jelen esetben a miniszter úr leghatározottabb válaszát várnánk el (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ elmúlását.), mert adva van a kérdés, adva kellene hogy legyen a válasz is. Köszönöm a türelmüket. (Szórványos taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage