Csehák Judit Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSEHÁK JUDIT, a szociális és egészségügyi bizottság elnöke: Elnök Úr! Tisztelt Ház! A szociális és egészségügyi bizottság elmúlt hét szerdai ülésén fogadta el azt a törvényjavaslatot, amelyet sürgõs tárgyalást kérve terjesztettünk a tisztelt Ház elé. A szociális bizottság álláspontja szerint ugyanis a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 1996. évi költségvetésének elfogadásáig szükség van egy átmeneti szabályozásról szóló törvényjavaslatra. Éppen azért, mert elmúlt hét végéig nyilvánvalóvá vált a számunkra, hogy a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak '96. évi költségvetésérõl benyújtott törvényjavaslatot az Országgyûlés csak tárgyalásba veheti, de nem lesz már mód arra, hogy 1995. december 31-éig azt jóváhagyja, elfogadja. Ugyanakkor az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény nem ad lehetõséget a társadalombiztosításnál átmeneti szabályok belépésére. Errõl külön törvényben kell gondoskodni.

A szabályozás hiánya azzal a következménnyel járna, hogy a társadalombiztosítás nem tudna gondoskodni az alapokból finanszírozott ellátásokról, szolgáltatásokról, valamint a gyógyszer- és gyógyászati segédeszköz-támogatás folyósításáról.

Meggyõzõdésünk, hogy ennek hiányában egy átmeneti törvénnyel gondoskodni kell a társadalombiztosítás finanszírozásáról, és biztosítani kell a mûködés zavartalanságát.

Ez a törvényjavaslat a mûködéshez szükséges átmeneti intézkedéseket tartalmazza, hasonlóan az elmúlt években hozott átmeneti szabályokhoz. A gyógyító-megelõzõ ellátások finanszírozásáról oly módon intézkedik, hogy az 1995. október 1-jéig megkötött finanszírozási szerzõdések alapján ad erre lehetõséget, havonta az 1995. évi szintre hozott elõirányzatok egytizenkettedének 5 százalékkal megemelt részét használva fel. Az 5 százalék lehetõséget ad az Érdekegyeztetõ Tanácsban elfogadott bértábla figyelembevételére, másrészt az 1992 óta elfogadott közalkalmazotti jogviszony elismerését is szolgálja, és '96. január 1-jétõl mintegy 10 százalékos béremelésre adna lehetõséget. Kérem ezért a tisztelt Házat, hogy vegye napirendjére ezt a törvényjavaslatot, és ezzel oldja meg ezt a más módon meg nem oldható problémát. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage