Mádi László Tartalom Elõzõ Következõ

MÁDI LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Azt hiszem, ez a téma tényleg az elõbb viszonylag részletesen kitárgyalt Munkaerõpiaci Alap összevonásának egy szelete, és mint ahogy a foglalkoztatási bizottság ülésén kiderült, az ottani konszenzusból és teljes támogatottságból az ellenzéki pártok sem látják semmi indokát annak, hogy ne támogassanak - annak ellenére, hogy kormányzati elõterjesztés - egy olyan dolgot, ami az önkormányzatiságot célozza meg.

Igazán az az ambivalencia van meg bennünk, hogy ez az országgyûlési határozati javaslat miért pont ezen a törvényen keresztül vezet. Azt gondoljuk, hogy ez az út sokkal inkább egy vargabetû, mintsem egy egyenes. Tehát ha bõvíteni akarjuk a munkavállalók és a munkáltatók jogosítványait, és igazi önkormányzatiságot akarunk, akkor miért vonjuk el elõször ezeket a jogosítványokat - amelyek zömében egyébként megvoltak eddig is az Érdekegyeztetõ Tanács illetékes bizottságánál -, hogy aztán újólag odaadhassuk nekik?

Mindamellett természetes, hogy az önkormányzatiság sok szempontból más, mint a máig érvényesülõ konstrukció.

El kell mondani: ez az út, ami ennek a vargabetûnek a legtávolabb esõ hurkában található, körülbelül úgy néz ki, hogy a kormány sokkal kevesebb pénzt ad - 3 milliárdot egyébként - formális költségvetési támogatásként a Munkaerõpiaci Alapnak. Itt felállít egy Országos Munkaügyi Tanácsot, amelynek a tagjait a miniszter nevezi ki, bár három-három-három fõvel a három oldal delegálja õket. Majd miután létrehoztak elméletileg egy ilyen döntéshozó szervezetet, azt követõen, ha valaki nem ért vele egyet, tehát nem konszenzussal történik a döntés, akkor egybõl a munkaügyi miniszter dönt. Mivel a munkaügyi miniszter delegál oda három embert, és a többit is õ nevezi ki igazából, az egész dolog enyhén szólva paradox és átlátszó. Tehát a most bevezetendõ konstrukció minden, csak nem az önkormányzatiság felé tett gesztus és az az irányba tett lépés.

Az önkormányzatisággal kapcsolatosan igazából az idõbeni létrehozás az, ami egy vitapontot jelenthet. Én azt gondolom, hogy ez egy lényeges kérdés, de számomra nem perdöntõ kérdés. Tehát amennyiben a minisztérium kifejezetten szakmai indokokból és a megfelelõ egyeztetés indokán csupán '97-tõl kívánja az önkormányzatiságot bevezetni, azt kivételesen konstruktív ellenzéki álláspontból méltányolni tudjuk, nyilvánvalóan nem tudunk eltekinteni attól, hogy ez ne jöjjön létre; ezt nem tudjuk méltányolni. Bízom benne, hogy ez az egy év elõkészület pusztán egy megalapozottabb és kiérleltebb törvényi szabályozás elõkészítését célozza, ennek a fényében, ennek a reményében én a Fidesz-frakció nevében támogatom ezt az országgyûlési határozati javaslatot. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage