Bauer Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Képviselõtársaim! Surján László képviselõtársunk beszéde is arra késztet, hogy nagyon röviden megszólaljak. Meglepetést fogok okozni neki, mert az elsõ szótól az utolsóig egyetértek azzal, amit elmondott. Végiggondolva ezt az elõterjesztést, a szabaddemokraták is arra jutottak, hogy nagyon rokonszenves törekvésnek tartjuk a Munkaerõpiaci Alap önkormányzatának megteremtését.

Ugyanakkor hasonló aggodalmak, hasonló meggondolások merültek fel bennünk is. Azt gondoljuk, hogy ha teljesen egyet is értünk a határozati javaslatban megfogalmazódó szándékkal, talán-talán helyesebb lett volna, ha úgy fogalmazzuk meg a kormánynak adandó feladatot, hogy a kormány egy alapos elõkészítõ munka során nagyon komolyan vizsgálja meg, milyen elõnyök várhatók egy ilyen önkormányzati megoldás megteremtésétõl, és vessen számot azzal is, hogy milyen problémákat vet fel. És csak a munka végén döntse el a kormány, hogy az önkormányzatiság megteremtésére tesz-e javaslatot az Országgyûlésnek.

(17.50)

És a további munka végén döntse majd el a kormány, hogy valóban van-e lehetõség egy ilyen önkormányzatiság értelmes bevezetésére, vajon biztosan több-e az elõnye, mint az esetleges hátránya, és majd akkor döntsük el, valamikor az õsszel, hogy tényleg létre tudjuk-e hozni ésszerû módon ezt az önkormányzatiságot.

Már csak azért is, mert hiszen Füle képviselõtársunk arra utal, hogy ne kerüljenek be ezek a pénzek a pazarló állami kalapba. Nos, én azt hiszem, semmi okunk sincs azt feltételezni, hogy az állami költségvetésben való pénzfelhasználás pazarlóbb, mint bármilyen önkormányzati alap keretében való állami pénzfelhasználás. Hiszen például a társadalombiztosítási önkormányzatok ellenõrzése alatt álló alapoknál is elõ-elõfordul olykor-olykor pazarlás. És azt hiszem, akik az állami költségvetés pénzeivel gazdálkodnak, azok is arra törekednek, hogy a legésszerûbben és a legtakarékosabban használják fel a rájuk bízott pénzeket. Legfeljebb ez ott sem mindig sikerül.

Azt gondolom tehát, hogy bármiképpen szövegezzük is a végén ezt a határozati javaslatot - még mi is töprengünk, hogy mi lenne a legjobb szövegezés -, mindenképpen azzal induljon neki a kormány ennek a munkának, hogy a kérdés nyitott. Hogy mi legyen majd az eredmény? Arra kell törekedni, hogy olyan megoldás szülessék, ami az adott cél elérése szempontjából a legelõnyösebb, leghatékonyabb. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage