Garai István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GARAY ISTVÁN, a szociális és egészségügyi bizottság elõadója: Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! A szociális és egészségügyi bizottság 1995. november 29-én megtárgyalta a családi pótlékról és a családok támogatásáról szóló 1990. évi XXV. törvény módosításáról, valamint a gazdasági stabiliziációt szolgáló egyes törvénymódosításokról szóló 1995. évi XLVIII. törvény egyes rendelkezéseinek hatályba léptetése tárgyában benyújtott T/1605. számú törvényjavaslathoz beadott módosító javaslatokat. A módosító javaslatok értékelésekor a bizottság tartotta magát az általános vitára való alkalmasság megítélésekor kialakult, szociológiailag alátámasztható szakmai véleményéhez, hogy a gyermeket nevelõk között van három olyan rászoruló célcsoport, akiknek a rászorultsága vitán felül áll, és ezek pozitív diszkriminációja feltétlenül indokolt. Nevezetesen a három- és többgyermekes, a tartósan beteg, illetve fogyatékos gyermeket nevelõ és a gyermeket egyedül nevelõ családokról és szülõkrõl van szó. A bizottság ennek megfelelõen pártállás nélkül, gyakorlatilag egyhangúlag támogatta azokat a módosító javaslatokat, melyek ezen csoportok pozícióit szándékozzák javítani.

Így támogattuk, hogy az eredeti törvényváltozaton túlmenõen a három- és többgyermekes családokon kívül a tartósan beteg, illetve testi vagy értelmi fogyatékos gyermeket nevelõknek, valamint a gyermeküket egyedül nevelõknek a családi pótlék jövedelemkorláttól függetlenül járjon.

A módosító indítványokban szereplõ fenti elveknek megfelelõ technikai részletekre nem térek ki, a javaslattevõ képviselõtársaim ezt a részletes vita alatt megtehetik.

Köszönöm szépen a szót. (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage