Gyõriványi Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GYÕRIVÁNYI SÁNDOR (FKGP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Mélyen tisztelt Országgyûlés! Azt hiszem, ezekben a késõi órákban nem szabad túlságosan bõbeszédûnek lennem.

Azok a módosítások, amelyeket tettem, tulajdonképpen lényegileg apróbb kérdésekre vonatkoznak, így a családjogi törvény 1. § (4) bekezdéséhez egy olyan mellékmondatot, kiegészítést csatoltam, mely úgy szól, hogy "a családi pótlékra vonatkozó igényükrõl írásban lemondtak". Ezzel kiegészítettük az eredeti mondatot. A javaslat eddigi fogalmazása ugyanis visszaélésekre adhat alkalmat, hiszen a gyermek elvileg a szülõnél szerepelhet, így igényelheti a családi pótlékot, ugyanakkor az esetleg más településen lakó nevelõszülõ is jogosan nyújtja be igényét. Nem kizárt a tudatos visszaélés lehetõsége sem, erre már korábban számos példa volt. Ez az egyik.

A másik módosító javaslatban a 4. §-ban a családjogi törvény 7. § (2) bekezdését módosítottam. Ennek a módosításnak az az indoklása csupán, hogy a túlterhelt apparátusok csak nagy késéssel tudnak eleget tenni a széles körû ellenõrzõ feladatoknak. Az elhúzódó ellenõrzés megakadályozhatja a családi pótlék jogos fizetését és a családok tömegénél okozhat átmenetileg komoly anyagi gondokat, különösen a legszegényebb rétegek esetében. Az esetek többségénél a bemutatott dokumentumok alapján a kérelmek jól elbírálhatók. Elégséges lenne, ha a gyanús vagy a vitatható esetekben kérne a folyósító szerv ellenõrzést.

Meg kell jegyezni - bár ez nem a jelen törvényjavaslat tárgya -, hogy a bemutatott okmányok alapján az esetek döntõ többségében jól megállapítható a családipótlék-igény várható ideje is.

Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage