Csehák Judit Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSEHÁK JUDIT (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! A 3. §-hoz, nevezetesen ahhoz a ponthoz, amelyik a térítésmentesen igénybe vehetõ egészségügyi szolgáltatások körérõl rendelkezik, valóban több módosító indítvány érkezett. Tájékoztatnám a tisztelt Házat és Kis Gyula képviselõ urat is, hogy a szociális bizottság mindazokat az indítványokat, amelyek formailag megfeleltek volna az eredeti szándéknak, támogatni szándékozott. Azonban több módosító indítvány nem vette figyelembe - így például a sajátom sem, amit én magam írtam alá - azt, hogy a 3. §-nak két bekezdése van. Tehát számosan estünk abba a tévedésbe, hogy az egész 3. § elhagyását javasoltuk. Ezért nemcsak Kis Gyula képviselõ úr módosító indítványát nem támogatta a bizottság, hanem én magam is ezt a javaslatomat visszavonni kényszerültem. Helyette azonban kapcsolódó módosító indítványként benyújtottuk a formailag helyes javaslatot, és ezt a bizottság támogatta.

Tehát van bent olyan módosító indítvány a tisztelt Ház elõtt, amelyiket a szociális bizottság támogatott, és amelyiknek a tartalma tökéletesen egybeesik mindazzal, amit Kis Gyula képviselõ úr elmondott. Nevezetesen tehát mi azt javasoljuk - és ebben kormánypárti képviselõk szerepelnek az aláírók között, még pontosabban: szabaddemokraták és az MSZP szociálpolitikai munkacsoportjában dolgozó képviselõk mindegyike -, ez a szándék arra irányul, hogy maradjon el az a bekezdés, hogy "a biztosított az egészségügyi szolgáltatás keretében, a kormány rendeletében foglalt kivételekkel, térítés nélkül jogosult". Ez azt jelentené, hogy a jelenleg hatályban lévõ törvényszöveg marad fenn, a jelenleg hatályban lévõ törvényszöveg nem ad a kormánynak kivételes lehetõséget.

Emlékeztetném azonban Kis Gyula képviselõ urat, hogy a korábbi parlament hozott egy olyan döntést, amelyik ugyanennek a 16/A §-nak egy másik bekezdése, amelyben lehetõséget, felhatalmazást adott a törvény - nem mondja meg, hogy a kormánynak, hanem azt mondja, hogy külön jogszabály rendelkezése szerint kell részleges vagy teljes térítési díjat fizetni bizonyos szolgáltatások, így a hosszú ápolás igénybevétele esetén.

(19.50)

Tehát a jelenleg hatályba lépõ jogszabály, amit Kis Gyula képviselõ úr is megszavazott annak idején, lehetõséget ad arra, hogy egy külön jogszabály rendelkezései szerint szabályozódjék a kiegészítõ térítés, azonban én egyetértek vele, egyetértek azzal, hogy törvény mondja meg, hogy mely esetekben van a kormánynak külön szabályozási lehetõsége.

A bizottságunkban egy olyan indítvány fogalmazódott meg - nem bizottsági, hanem képviselõi indítványként -, hogy maradjon a jelenlegi helyzet, elképzelhetõ természetesen, hogy más módosító indítványok is érkeznek.

Én úgy gondolom, hogyha a jelenlegi helyzet marad változatlanul, akkor is, miután az a helyzet, hogy a '93-as törvénymódosítás után egyetlen kórház sem vezetett be térítési díjat, vagy csak nagyon szûk körben, azt is a saját meggyõzõdése szerint, szükség van arra, hogy a törvényben szereplõ lehetõséget a kormány pontosabban mondja meg, közösen az egészségbiztosítási pénztárral és a kórházakkal.

Szükség van tehát kormányrendeletre, kormányfelhatalmazásra, azonban mi magunk is jobban örülnénk, ha errõl pontosabb eligazítást mondana maga a törvény. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage