Kuncze Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! A téma, amelyet Dávid Ibolya képviselõtársunk most a Ház elé hozott, nem most aktuális. Az ugyanis nem vitatható, hogy a 36-38 dekoncentrált szervezettel valamit kezdeni kell, hiszen ez sok, ez rendkívül drága, tevékenysége koordinálatlan.

(9.10)

Igaza van Tímár György képviselõ úrnak, amikor azt mondja, hogy a deregulációval kell kezdeni, felül kell vizsgálni a hatásköröket, felül kell vizsgálni a feladatokat, meg kell nézni, mely tevékenységek láthatók el szolgáltatási formában, melyek azok, amelyeket nem kell az államnak ellátnia. Ezt a vizsgálatot tartalmazza a kormány által elfogadott határozat. Megindult ennek a dekoncentrált szervrendszernek a felülvizsgálata.

Nem tagadható, hogy itt lépni kell. Az sem vitatható, hogy ezen a területen a koordináció - tekintettel arra, hogy egy ennyire széttagolt rendszerrõl van szó - javítandó.

Dávid Ibolya képviselõtársunk az önkormányzati középszintet és a központi közigazgatás középszintjét keverte. A kormányprogramban az általa idézett mondat az önkormányzati középszintre vonatkozik, ami szintén egy rendkívül vitatott kérdéskör ebben a Házban.

Az azonban, hogy politikai megfontolások alapján lennének kinevezések, azt gondolom, már most sem állja meg a helyét. Nem szívesen hivatkoznék a köztársasági megbízotti intézményre, ahol ez valóban felvethetõ volt. A Belügyminisztérium közigazgatási hivatalai esetében új vezetõket neveztünk ki, értve ez alatt, hogy új pályázatot írtunk ki, és ennek elbírálása alapján történt az állások betöltése. Egyetlenegy esetben sem merült azonban fel a politikai megfontolás. Ezt a kérdést pedig - elnézést, hogy túllépem az idõkeretet, de nagyon sok kérdést vetett föl Dávid Ibolya képviselõ asszony - akkor lehet a Ház elé hozni, ha megalapozott vizsgálatok támasztják alá, és akkor lehet a Ház véleményét kikérni a felrajzolt irányokról.

Én azt gondolom, képviselõ asszonyban felmerülhetnek ugyan aggályok, azonban ezek ma még nem megalapozottak.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage