Deutsch Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DEUTSCH TAMÁS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! A Fidesz-Magyar Polgári Párt az autópálya-koncesszió, és nem az autópálya-koncepció kérdéséhez kíván hozzászólni jelen pillanatban, eltérõen egyes ellenzéki képviselõtársaimtól. Annyi pontosítást hadd tegyünk még, hogy a helyzet, amelyben errõl a kérdésrõl beszélni kell, olyan, amikor nem napi, hanem évi 10 millió külföldi gépjármû halad a magyar utakon.

Megítélésünk szerint nagyon fontos kérdés az, amirõl Latorcai János frakcióvezetõ-helyettes úr napirend elõtti hozzászólásában beszélt. Valóban nemcsak az ország közlekedésügye, nemcsak az európai integráció, hanem az iparfejlesztés, a területfejlesztés szempontjából is alapvetõ kérdés a közúthálózat fejlesztése, az autópálya-építés kérdése mint az egyik legfontosabb infrastrukturális beruházás. A Fidesz-Magyar Polgári Párt támogatja a koncessziós rendszer továbbhaladását, támogatjuk azt, hogy ilyen formában épüljenek új autópályák, illetve a megépült autópályák ilyen formában épüljenek tovább. Ugyanakkor nagyon fontosnak tartjuk annak a szempontnak a hangoztatását, hogy a koncessziós pályázatok kiírásakor és a koncessziós szerzõdések megkötésekor különös figyelemmel essenek latba a környezetvédelmi szempontok. Elfogadhatatlannak tartjuk azt, hogy egy viszonylag rövidnek tekinthetõ autópálya-szakasz mintegy 50 hektárnyi erdõ kivágásával épüljön meg.

Ugyancsak nehezen értjük, furcsának találjuk azt a szempontot, amit a közlekedési miniszter úr hangoztatott, hogy koncessziós rendszerben megépült új autópályákon, azok bizonyos szakaszain nem lesz majd autópálya-használati díj, mondván: az egy viszonylag szegény országrész, mikor tudjuk, nemcsak az ott élõk haladnak ezeken az autópályákon, hanem - ahogy azt Kónya Imre frakcióvezetõ-helyettes úr is említette -, a tranzitforgalom is nagy mértékben használja ezeket az utakat.

Befejezésül még egy fontos szempontra hadd hívjam fel a figyelmet. A Fidesz-Magyar Polgári Párt megítélése szerint új Duna-hidak építésére is szükséges lenne koncessziós pályázatok kiírása. Szekszárd, Dunaújváros térségében az ország közlekedése szempontjából rendkívül fontos lenne, hogy új Duna-hidak épüljenek. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage