Tímár György Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TÍMÁR GYÖRGY (FKGP): Mélyen tisztelt Képviselõtársaim! A közvetlen közelmúltban mind az Országgyûlés, mind a kormány, mind a széles lakosság körében többrendbeli kérdésként vetõdött fel a jogállamiság, a jogbiztonság, az alkotmányosság kérdése. Ezekkel kapcsolatban szeretnék az önök szíves figyelmébe ajánlani néhány gondolatot.

Hazánk polgári demokrácia, ezt rögzíti a magyar alkotmány. Különösen fontos az alkotmány 2. §-a, amely ezt egyértelmûen, írásban kifejezi. Ez azt jelenti, hogy hazánkban az írott jogszabályok adta keretek garantálják mindenkire nézve azt a bizalmat, ami a társadalmi együttélés zavartalan mûködésének elõfeltétele. Más szóval: ez azt jelenti, hogy csak azok a törvények, de azok mind, teljes mértékben hatályban vannak, és az alkotmányra, az alkotmány alapján kiadott egyéb jogszabályokra épülve mindenkire nézve kötelezõek, amelyek a magyar parlament által elfogadottak vagy amelyeket az alacsonyabb szintû jogforrások megalkottak.

Azért vagyok kénytelen felhívni az önök figyelmét erre a néhány alapigazságra, miután sajnos, egy olyan meggondolatlan, talán tapasztalatlanságból származó kijelentés hangzott el magas, kormányzati szinten, amelybõl úgy tûnt, mint ha az Alkotmánybíróság hatáskörében hozott határozatát nem vennék teljes mértékben figyelembe.

(9.30)

Pontosan tudom, aki ezt a megnyilatkozást tette, az nem rossz szándékból tette. Betudom tapasztalatlanságát, talán azért tette ezt a kijelentést. De nekünk, parlamenti képviselõknek - úgy érzem - kötelességünk rámutatni arra, hogy hazánk jogállam, és a jogállam kritériuma az, amit elöljáróban az önök figyelmébe ajánlottam.

Tudom, a törvényeket alkalmazni lehet és kell. Éppen ezért nem értek egyet olyan magatartásokkal, amelyek válogatnak a jogszabályok között. Sajnos, ez még itt a Házban is elõfordulhatott, amikor a Házszabály egyes intézkedéseit, kötelezõ rendelkezéseit mi magunk nem vettük teljes mértékben figyelembe.

Tanuljunk saját hibáinkból. S úgy szolgáljuk a közösséget, választóinkat, hogy mindenben alávetjük magunkat az alkotmányos rendnek. Kérem, ami egy diktatúrában a terror, ugyanazt a feladatot tölti be egy demokráciában a médiauralom. S mi, akik próbálunk felülemelkedni a kicsinyes torzsalkodásokon, próbáljuk úgy szolgálni a választókat, legalábbis tegyünk meg mindent ezért egyéni adottságainknak megfelelõen és legjobb szándékkal, hogy felülemelkedjünk a személyes érzelmeken, indulatokon, és ezzel tegyünk eleget annak, amit képviselõi mandátumunk elvállalásakor felvállaltunk magunknak.

Talán hivatkozhatnék az Alkotmánybíróság vagy az alkotmány néhány döntésére, illetõleg paragrafusára. De úgy gondolom, egy napirend elõtti felszólalásnak nem az a feladata, hogy törvényhelyeket citáljon, hanem általános érvényû politikai igazságokra próbáljon rámutatni.

Akkor, amikor a célszerûség merül fel bizonyos kormányzati tényezõknél, javasolom, a kormány elõtti feladatokat olyan módon próbálják megoldani, hogy azzal ne sértsék a kialakított alkotmányos rendet. Köszönöm. (Taps az FKGP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage