Isépy Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. ISÉPY TAMÁS (KDNP): Tisztelt Országgyûlés! Azt hiszem, megbocsátható naivitásomnak tudható be annak feltételezése, hogy tegnap, tegnapelõtt és azelõtt érzésem szerint teljesen körbejártuk már az alkotmány, Alkotmánybíróság, jogállamiság témát. A kíválóan képzett jogtudós képviselõtársamnak, a parlament legszínesebb egyéniségének, már elnézést a felsõfok használatáért, nem a hajszínnek szól (Dr. Tímár Györgynek vörös a haja. - Derültség.), hanem az elõadói készségnek. Tehát meggyõzött arról, hogy ezen a csonton még mindig maradt lerágnivaló hús és talán még a jövõ hétre és az azt követõ hetekre is marad belõle.

Nem kívánom hozzászólásommal az Alkotmánybíróságot a mennyekbe vinni, hiszen már ott van. Azt szeretném, ha legalább a jogászok idõnként olvasnának alkotmánybírósági határozatokat. Persze, egyszer azt már elmondtam, ez nem egy könnyû olvasmány. Jobb oxigénpalackot is vinni hozzá, mert hatezer méteres szellemi magasságban helyezkednek el. De az is jó lenne, ha a Miniszterelnöki Hivatalban nem az lenne a vita, hogy Havas Henrik vagy nem Havas Henrik és ki legyen a szóvivõ és ki legyen a sajtóiroda vezetõje, hanem alkalmazni kellene egy mindenre elszánt embert, aki az alkotmánybírósági határozatokat olvasná és bekapcsolná a szirénát, amikor úgy érezné, hogy valamelyik törvényjavaslat alkotmányellenes.

Azt a kormányt még nem találták fel, amely ne neheztelne idõnként az Alkotmánybíróságra. Az elmúlt négy évben a kárpótlási törvények úgy jártak az Alkotmánybíróságra, mintha bérletet váltottak volna. Az igazságtételi törvényt is meglékelték. Ez mind tény. Viszont az akkori neheztelés nem terjedt oda, hogy egy alkotmánybírósági határozat után a sajtóban kezdeményezés indult volna arra, hogy változtassák meg a az Alkotmánybíróság szerkezetét, válasszanak más elnököt.

Ez a felszólalás arra volt jó, ismételni, ismételni kell azt, hogy valóban jogállamban az Alkotmánybíróságnak a szerepe milyen fontos és illõ tisztelettel - már csak azért is, mert ha Róma szól, akkor az ügy be van fejezve - fogadjuk az Alkotmánybíróság határozatait.

Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage