Kónya Imre Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÓNYA IMRE (MDF): Tisztelt Országgyûlés! Azt gondolom, ez a téma, az Alkotmánybíróság témája úgy záródhat le, ha a kormány egyszer s mindenkorra tudomásul veszi, hogy az Alkotmánybíróság döntései kötelezõek, és az Alkotmánybíróság döntéseit semmilyen formában nem lehet kétségessé tenni.

Igenis, az Alkotmánybíróság támadását jelenti az is, amikor az igazságügy- miniszter vagy az igazságügyi minisztériumi államtitkár folyamatosan arra hivatkozik, hogy az újabb és újabb alkotmánybírósági döntések ellentétben állnak a korábbi döntésekkel. Vagy finomabb formában: nem következnek a korábbi döntésekbõl, tehát az Alkotmánybíróság következetlen és ellentmondásos döntéseket hoz.

Ezek a megnyilatkozások is alkalmasak arra, hogy az Alkotmánybíróság hitelességét kikezdjék. Ugyancsak alkalmasak azok a megnyilatkozások, hogy az Alkotmánybíróság hatáskörét túllépve gazdaságpolitizál. Legutóbb szintén az igazságügy-miniszter úrtól hallottunk egy ilyen minõsítést a kamatadóval kapcsolatos döntés kommentálásánál, hogy bizony az Alkotmánybíróság gazdaságpolitikai szempontokat vett figyelembe. Ezzel mintegy alátámasztva a laikus pénzügyminiszternek a hasonló megnyilatkozását.

Úgy vélem, akkor tudjuk ezt a vitát befejezni, ha a kormány egyszer s mindenkorra befejezi az Alkotmánybíróság hiteltelenítésére és támadására vonatkozó nyilatkozatokat. S egy ilyen szituációban, amikor az Alkotmánybíróság sorozatban kerül szembe a kormánnnyal, akkor igenis sajátos, ha az Alkotmánybíróság elnökének, az Alkotmánybíróság tagjainak megválasztására vonatkozó szabályok megváltoztatásának kérdését vetik fel kormányzópárti oldalról. Különösen akkor, ha tudjuk, hogy jövõre lejár az Alkotmánybíróság elnökének mandátuma és ez alatt a ciklus alatt négy új alkotmánybíró megválasztása lesz esedékes.

Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps az MDF padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage