Deutsch Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DEUTSCH TAMÁS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Azt hiszem, keresve sem lehetne találni két olyan területét a mai magyar társadalom mûködésének, amelyben több problémát, több botrányt, több politikai vitát mutatott volna föl, mint egyfelõl a médiaügy - az írott és elektronikus sajtó kérdései -, másfelõl pedig a privatizáció, az állami vagyon kezelésének a kérdése.

Ez a két szerencsétlen, sokat kárhoztatott terület egy intézmény mûködésében kapcsolódik szervesen egybe, ez pedig a Hírlapkiadó Részvénytársaság, amelynek a kezelésében a mai napig is lapok vannak, és amelynek a felszámolása, megszüntetésének folyamata - végelszámoló irányításával - már hónapok óta tart.

Korábban már jómagam szóltam napirend elõtt a Hírlapkiadó Részvénytárasággal kapcsolatos súlyos politikai és jogi botrányokról, amikor is a Hírlapkiadó Részvénytársaság korábbi végelszámolója példátlanul - a második világháború végétõl számítva példátlanul - oly módon avatkozott bele egy újságba, hogy egy egész újságoldalt cenzúrázott ki, s nyilvánvalóan politikai okokból elbocsátotta az Esti Hírlap korábbi fõszerkesztõjét.

Ekkor a miniszter úr azonnali intézkedést ígért, ami sajnos csak féloldalasra sikeredett, mert míg a végelszámolót elbocsátották e tevékenysége miatt, az Esti Hírlap korábbi fõszerkesztõjét nem helyezték vissza állásába.

Sajnos az új végelszámoló mûködési ideje alatt is tovább folyt, s mind a mai napig tovább folytatódik a Hírlapkiadó Részványtársaság botránykrónikája, és tovább folytatódnak azok a súlyos visszaélések a Hírlapkiadó Részvénytársaság által kiadott egyes lapoknál, amelyekrõl most, napirend elõtt kötelességem a Fidesz-Magyar Polgári Párt nevében szólnom.

Dajka József úr, aki a Hírlapkiadó Részvénytársaság végelszámolója, kinevezését követõen azonnal radikális belsõ szervezeti átalakításokat hajtott végre a végelszámolás alatt lévõ részvénytársaságnál, és a szervezeti átalakítások végén egy 1995-ben frissen bejegyzett bt.-t bízott meg azzal, hogy az egész részvénytársaság több tízmilliós vagyonának gondnoki, mûszaki- kezelõi tevékenységét, az igen nagy forgalmat lebonyolító Blaha Lujza téri konyha és büfé üzemeltetési szerzõdését erre a bt.-re ruházta.

Az érdekesség ebben csupán csak az, hogy a bt.-t alapító házaspár állandó lakcíme teljes mértékben egybeesik Dajka József úr budafoki állandó lakcímével. Ez egyébként nem példátlan, mert a Hírlapkiadó Részvénytársaság különbözõ irodáiban sorra jelentek meg különbözõ budafoki kft.-k és más gazdasági társaságok.

Ugyancsak meglepõen furcsa, hogy egy végelszámolás alatt lévõ részvénytársaság - amely végelszámolásnak idõben feltehetõleg rövid tevékenységnek kell lennie, ha az állami vagyonnal való gondos gazdálkodást tartjuk szem elõtt - felmondott a gépkocsikra korábban megkötött lízingszerzõdéseket, ehelyett vadonatúj lízingszerzõdéseket kötött, éppen budafoki cégekkel, nagy értékû Seat gépkocsikra. Egyébként a Hírlapkiadó Részvénytársaság birtokában levõ autók közül pedig egyet az Állami Privatizációs és Vagyonkezelõ Részvénytársaság egyik alkalmazottjának a birtokába adott ingyenes használatra.

A személyi összefonódásokról beszéltem, de van egy furcsa - ha egyáltalán furcsának nevezhetõ - politikai összecsengés is: Dajka József úr 1994-ben egy ideig az MSZP, majd egy idõ óta már a Szabad Demokraták Szövetségének a tagja; ez utóbbi párt, tehát az SZDSZ polgármesterjelöltje volt Budafokon; jelen pillanatban is az SZDSZ budafoki önkormányzati frakciójának a vezetõje, és egy önkormányzati bizottság irányítója is.

Ugyancsak meglehetõsen furcsa események zajlanak a Hírlapkiadó Vállalatnál a különbözõ privatizációs kérdéseket tekintve is. Egészen elképesztõen slendrián módon lett meghirdetve a Hírlapkiadó sajtódokumentációja és fotóarchívuma, egy olyan felbecsülhetetlen értéket jelentõ gyûjtemény, amellyel kapcsolatban a Magyar Országos Levéltár fõigazgatója e gyûjtemény közgyûjteménnyé változtatásának a szükségét jelezte. Ehhez képest egy egészen példátlanul slendrián tendert bocsátottak ki. Ez a tender egyébként le is zárult november 27-én oly módon, hogy semmi pontos adat, információ nincsen benne.

Ugyancsak elképesztõ dolgok történnek az Esti Hírlapnál, amely újság fõszerkesztõje, Aczél Gábor úr, kinevezését követõen június 16-a és 23-a között Görögországban, szeptember 11-e és 15-e között Tunéziában, s jelen pillanatban - tehát harmadik alkalommal - november 28-a óta Dominikában van turistaúton oly módon, hogy az egyébként jogi személyiséggel nem bíró Esti Hírlap szerkesztõsége köt barterben hirdetéseket különbözõ utazási irodákkal, amelyek nem fizetnek, a fõszerkesztõ úr viszont ehhez képest utazgat.

Arra már csak fél mondatban hadd utaljak - mert idõm lejárt -, hogy közismert módon egészen példátlan, a belügyminiszter urat is reakcióra késztetõ cikk jelent meg az elõzõ kormány vezetõivel kapcsolatban az Esti Hírlapban, amivel kapcsolatban az Esti Hírlap fõszerkesztõje, Aczél Gábor arról tájékoztatja a végelszámolót, hogy neki bizony semmilyen dokumentáció, információ nincs a birtokában a cikkel kapcsolatban, de egyébként a cikk szerzõje korábbi tevékenységét tekintve megbízható ember, ezért járult hozzá a cikk közléséhez.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage