Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Deutsch Tamás képviselõtársam bõségesen rámutatott azokra az abszurditásokra, amelyek a Független Kisgazdapárt vezérszónokának vezérszónoklatában elhangzottak. Én nem kívánom ezek számát szaporítani. Nem kívánom felhívni a figyelmét arra, hogy az én információim szerint senki nem játszott át semmit senkinek. Én eddig úgy voltam értesülve, hogy a magyar parlament az alkotmányos jogszabályoknak megfelelõen megválasztotta a Magyar Köztársaság elnökét.

Nem kívánom õt emlékeztetni, hogy õ egy 42 százalékos többségû pártnak volt akkor még a képviselõje, amikor Göncz Árpádot elsõ alkalommal választották a Magyar Köztársaság elnökévé, és úgy emlékszem, õ akkor még a Szabad Demokraták Szövetségének képviselõje volt... (Dr. Torgyán József: Szabad Demokraták?!)..., amikor megválasztották.

Mindössze két dologra szeretném fölhívni a figyelmet. Az egyik: talán nem pontosan olvasta képviselõ asszony a törvénytervezet szövegét. A törvénytervezetben nincs szó arról, hogy az országgyûlési közvetítéseket megtiltanák.

A másik: kifogásolta, hogy túlságosan alacsony magyar gyártású mûsorok kvótája. Deutsch Tamás képviselõ úrral egyetértek abban, hogy egy magyar gyártású mûsor attól még magyar mûsor, hogy mondjuk Hamlet dán királyfiról szól, és megfordítva: magyar zenét, mondjuk Bartókot, amerikai lemezen is hallottam én már, tehát ez, bár nem magyar gyártású mûsor, de azért még mintha magyar kultúra volna. Azonban a törvénytervezet által javasolt kvóta is problematikus az OECD elõírásai szerint. Ha Magyarország az OECD tagja kíván lenni, legalábbis kemény vitákra kell számítania ezeknek a kvótáknak a bevezetése és fenntartása esetén.

Így tehát én azt gondolom, hogy amit képviselõ asszony vezérszónoklatában tulajdonképpen követel - ezeknek a kvótáknak a magasabbra amelése, netán száz százalékra emelése -, az nemcsak a magyar kultúra ellen irányul, hanem Magyarország európai integrációja ellen is irányul. Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage